Dieta SIRT – na czym polega i czy warto z niej skorzystać?

dr n. o zdr. Olga Dąbska


Udostępnij

Dieta SIRT, znana również jako dieta sirtfood czy dieta Adele (od znanej piosenkarki, która ją stosuje), to plan żywieniowy, który opiera się na wprowadzeniu do jadłospisu produktów aktywujących sirtuiny. Sprawdź, czym one są i gdzie ich szukać. Dowiedz się więcej na temat diety SIRT.

dieta sirt

Czym jest dieta sirtfood?

Dieta SIRT to cieszący się w ostatnim czasie dużym zainteresowaniem sposób odżywiania. Zasady tej diety są proste – polega ona na stosowaniu ogólnych zasad zdrowego odżywiania, czyli zbilansowanej i urozmaiconej diety, która pokryje indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne, przy jednoczesnym wzbogaceniu jadłospisu o produkty bogate w sirtuiny. Związki te wykazują zdolność do intensywniejszego spalania tłuszczów. Produkty zdolne do aktywacji sirtuin określa się łącznie mianem żywności sirtuinowej. Dieta SIRT polega zatem na aktywacji sirtuin, za co odpowiedzialne są polifenole.

Aby dostarczyć organizmowi polifenoli, trzeba spożywać bogate w te związki warzywa, owoce oraz inne produkty pochodzenia roślinnego (jest to o tyle ważne, iż nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować polifenoli). W diecie SIRT poza spożywaniem jak największej ilości produktów o dużej zawartości polifenoli ważne jest ograniczenie energii dostarczanej z produktów o wyższej kaloryczności. Podobnie jak w innych dietach, w trakcie trwania diety sirtfood należy regularnie podejmować aktywność fizyczną i nawadniać organizm.

Przeczytaj, kiedy wskazana jest suplementacja witaminy D i jakie mogą być konsekwencje niedostatecznego poziomu tej witaminy.

Co to są sirtuiny?

Sirtuiny, zwane też białkami Sir (z ang. silent information regulator), to grupa sygnałowych białek enzymatycznych, zdolna do wyciszania tzw. genów starzenia. W piśmiennictwie naukowym znaleźć można informacje, że ich aktywność związana jest z rozwojem licznych schorzeń, w tym zwłaszcza miażdżycy, choroby Alzheimera, choroby Parkinsona. Jednocześnie proces ten aktywuje tzw. geny długowieczności, zwiększa odporność na stres, wycisza stany zapalne, naprawia uszkodzenia materiału genetycznego czy usprawnia metabolizm tłuszczu.

Sprawdź, czym są tłuszcze nasycone, jaką funkcję pełnią w organizmie i jakie pokarmy je zawierają.

Dieta SIRT – zasady

W diecie sirtfood wyróżnia się dwa etapy:

  • pierwszy trwa 7 dni – polega na spożywaniu soków sirtuinowych i ograniczeniu posiłków stałych. Przez pierwsze 3 dni powinno spożywać się dziennie po 3 soki i 1 posiłek stały. Przez kolejne 4 dni spożywa się po 2 soki i 2 posiłki stałe. W czasie pierwszego etapu diety ogranicza się ilość spożywanych kilokalorii do 1000 dziennie w pierwszych 3 dniach i do 1500 kcal w 4 kolejnych dniach;
  • drugi etap – polega na spożywaniu każdego dnia 1 soku sirtuinowego i 3 stałych posiłków z możliwością dołączenia 2 przekąsek. Nie trzeba przestrzegać ograniczeń energetycznych. Jadłospis jest adekwatny do potrzeb organizmu.

Na jakich produktach opiera się dieta SIRT?

Dieta SIRT bazuje na około 20 produktach, które uważa się za wyzwalacze sirtuin. Należą do nich:

  • papryka chili Bird’s eye;
  • pietruszka;
  • rukola;
  • kapary;
  • jarmuż;
  • czerwona cebula;
  • lubczyk;
  • seler naciowy;
  • soja;
  • oliwa z oliwek tłoczona na zimno;
  • czerwona cykoria;
  • kasza gryczana, płatki gryczane i mąka gryczana;
  • orzechy włoskie;
  • daktyle Medjool;
  • prawdziwa kawa;
  • kurkuma;
  • niesłodzone kakao, czekolada gorzka o zawartości kakao wynoszącej co najmniej 85%;
  • truskawki, borówki;
  • zielona herbata Matcha;
  • czerwone winogrona (także czerwone wino).

Czego nie wolno jeść na diecie SIRT?

Osoby prowadzące dietę SIRT powinny wykluczyć z jadłospisu produkty wysoko przetworzone, typu instant, zawierające cukier dodany, duże ilości sodu i bogate w tłuszcze. Na liście produktów zakazanych w diecie sirtfood znajdują się zwłaszcza:

  • słodkie, gazowane napoje;
  • słodycze – batony, ciastka, ciasteczka, wypieki cukiernicze;
  • produkty na bazie białej mąki pszennej – jasne pieczywo, pszenne bułki;
  • słone przekąski – chipsy, paluszki, precelki;
  • potrawy mączne – pierogi, kluski śląskie, naleśniki, kopytka;
  • żywność typu fast food.

Jakie korzyści płyną ze stosowania diety SIRT?

Najczęściej wymienianą korzyścią płynącą ze stosowania diety sirtfood jest spadek masy ciała. Związany jest on ze zmniejszeniem ilości tkanki tłuszczowej, a nie mięśniowej. Pozbycie się nadliczbowych kilogramów to nie tylko poprawa wyglądu, ale i lepsze samopoczucie i samoocena. Jadłospis diety SIRT jest bogaty w rozmaite produkty, w związku z czym każdy znajdzie w niej coś smacznego. Ten plan żywieniowy to sposób na poprawę zdrowia i spowolnienie procesów starzenia.

Dowiedz się, czym jest mikrobiota jelitowa i jaka jest funkcja flory bakteryjnej.

Przykładowy jadłospis diety SIRT

Oto przykładowy jadłospis diety sirtfood z pierwszego etapu w pierwszych 3 dniach:

  • koktajl 1 – na bazie natki pietruszki, matchy, szpinaku, truskawek;
  • koktajl 2 – na bazie daktyli, cynamonu, jabłka, selera naciowego;
  • koktajl 3 – na bazie owoców leśnych, zielonej herbaty, cytryny;
  • posiłek stały – kasza gryczana z cebulką, oliwkami, jarmużem, papryczką chili, gotowany na parze łosoś.

Oto przykładowy jadłospis diety sirtfood na pierwszym etapie w 4 kolejnych dniach:

  • posiłek stały 1 – sałatka na bazie komosy ryżowej z kurczakiem, awokado i pesto z jarmużu;
  • posiłek stały 2 – placki z kaszy gryczanej i cukinii z pastą z łososia i duszonym jarmużem;
  • koktajl 1 – na bazie bananów, szpinaku i jarmużu;                         
  • koktajl 2 – na bazie gorzkiej czekolady i kakao z dodatkiem papryczki chili.

Autorka: Olga Dąbska

Bibliografia

  • G. Matten. A. Goggins, Dieta SIRT. Przełom w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania, Laurum, Warszawa 2017.
  • B. Kleine-Gunk, A. Cavelius, T. Dusy, Dieta sirtuinowa, Esteri, Wrocław 2020.
  • K. Siedlecka, W. Bogusławski, Sirtuiny – enzymy długowieczności?, „Gerontologia Polska” 2005, t. 13, nr 3, s.147–152.
  • E. Sypnik-Pogorzelska, M. Jarzynka-Jendrzejewska, Jedz i chudnij z dietą Sirt, Wydawnictwo MR, Warszawa 2020.
  • J. Zielewska, Dieta SIRT, Ringier Axel Springer Polska, Warszawa 2021.