Polifenole

lek. med. Katarzyna Lizak
Udostępnij

Polifenole to zróżnicowana grupa związków chemicznych, które występują naturalnie w roślinach i pełnią w nich funkcje ochronne, m.in. przeciwutleniające. W diecie człowieka polifenole są istotnym składnikiem, który wykazuje liczne korzyści zdrowotne. Występują w niektórych owocach, warzywach, herbacie, kawie, kakao, winie oraz w wielu ziołach i przyprawach.

Produkty szczególnie bogate w polifenole to: aronia i czarny bez mają największe ilości polifenoli, odpowiednio 1123 i 870 miligramów na porcję pół szklanki. W polifenole bogate są również goździki, mięta pieprzowa, anyż gwiaździsty, oregano, nasiona selera, szałwia, rozmaryn i tymianek, kakao w proszku, orzechy laskowe i pekan, oraz migdały, siemię lniane, małe karczochy, czerwona cebula, świeży szpinak lub szalotka, oliwki oraz kawa i herbata.

Polifenole są silnymi przeciwutleniaczami, co oznacza, że pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie, zapobiegając uszkodzeniom komórek i opóźniając procesy starzenia. Przypisuje się im także działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz korzystne dla układu sercowo-naczyniowego.

Regularne spożywanie pokarmów bogatych w polifenole może przyczynić się do obniżenia ryzyka chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2 oraz niektóre nowotwory. Do najbardziej znanych polifenoli należą flawonoidy (np. kwercetyna), kwas elagowy, resweratrol oraz katechiny.