Stomia

Mgr Jolanta Pawłowska
Udostępnij

Stomia to utworzone, w wyniku zabiegu chirurgicznego, połączenie przewodu pokarmowego lub moczowego z powłoką skórną. W przypadku stomii jelita grubego, nazywana też inaczej sztucznym odbytem. Celem zastosowania stomii jest wprowadzenie do przewodu pokarmowego pacjenta substancji odżywczych lub stworzenie zastępczej drogi odprowadzania kału. Stomię stosuje się również w obrębie dróg moczowych, aby umożliwić odprowadzanie moczu przez skórę.

Rodzaje stomii

Wyróżnia się kilka rodzajów stomii ze względu na umiejscowienie: gastrostomia (przetoka żołądkowa), kolostomia (stomia jelita grubego), ileostomia (stomia jelita cienkiego), urostomia (wszycie moczowodu do skóry), cystostomia (połączenie ze skórą pęcherza lub zbiornika na mocz). Ze względu funkcję jaką ma pełnić w organizmie stomie dzieli się na odżywcze (żołądkowe/ jelitowe) i odprowadzające (kałowe/moczowe).

Stomia - przyczyny

Stomię zakłada się w przebiegu nowotworów zamykających światło przewodu pokarmowego lub dróg moczowych, gdy konieczne jest wycięcie całego narządu (np. odbyt, pęcherz moczowy), w czasie operacji zespalających fragmenty jelit, w chorobach zapalnych jelit (Leśniowskiego- Crohna), w leczeniu przetok odbytniczo- pochwowych i odbytniczo- pęcherzowych, w przypadku ciężkich urazów jamy brzusznej z przerwaniem ciągłości przewodu pokarmowego lub dróg moczowych. W zależności od przyczyny stomia może być zastosowana na stałe lub zostać usunięta po jakimś czasie. Pacjent ze stomią powinien być przeszkolony przez wykwalifikowany personel, w jaki sposób powinien o nią dbać.