Alergia na pleśnie – na co zwrócić uwagę w diecie?
Pytanie
Podczas wykonywania testów alergicznych stwierdzono u mnie alergię na grzyby pleśniowe. Czy powinienem wykluczyć coś z diety?
Odpowiedź specjalisty
Jeżeli po spożyciu produktów zawierających pleśnie (np. sery pleśniowe) nie występują niepokojące objawy, nie ma potrzeby wykluczać ich z jadłospisu. Alergia na grzyby pleśniowe dotyczy około 2-6% populacji. Najczęściej ma ona charakter wziewny i jest wywoływana przez zarodniki grzybów z rodzaju Alternaria, Cladosporium, Aspergillus, Penicillium i Fusarium. Objawy obejmują często katar, kichanie, świszczący oddech, duszność, kaszel oraz zmiany skórne (np. pokrzywkę). Niekiedy niepokojące symptomy (w tym ból brzucha, biegunka, wzdęcia) pojawiają się również po spożyciu niektórych pokarmów: serów pleśniowych, brie, camembert, sfermentowanych owoców i warzyw, winogron, sosu sojowego, wina produkcji domowej, szampana czy piwa. W przypadku wystąpienia objawów alergii zgłoś się do alergologa. Specjalista może zalecić eliminację z diety pokarmu, który je wywołuje.