Jak przygotować kał do badania na Helicobacter pylori?
Pytanie
Jak przygotować kał do badania na Helicobacter pylori?

Odpowiedź specjalisty
Prawidłowe przygotowanie kału do badania na Helicobacter pylori nie jest trudne. Pierwszym etapem jest zaopatrzenie się w najbliższej aptece lub punkcie pobrań laboratorium w specjalne jałowe pudełeczko z nakrętką i łopatką do pobrania materiału. Kolejnym krokiem jest pobranie materiału za pomocą specjalnej łopatki (lub oddanie kału bezpośrednio do pojemnika) do około 1/3 wysokości pojemnika. Ważne jest, aby kał przed pobraniem nie miał styczności z moczem, detergentami oraz wodą. Najkorzystniej, aby materiał pochodził z 2-3 różnych miejsc tej samej porcji kału. Zamknięty pojemnik należy opisać imieniem, nazwiskiem i datą pobrania. Kał na badanie Helicobacter pylori można przechowywać do 2 godzin w temperaturze pokojowej lub w lodówce (w 2-8 st. C) przez maksymalnie 24 godziny.
Ważne jest, aby badania nie wykonywać w trakcie leczenia: antybiotykami, antagonistami receptora H2, bizmutem oraz inhibitorami pompy protonowej. Stosowanie tych leków może powodować fałszywie ujemne wyniki badania. Próbkę można pobrać po 2 tygodniach od przyjęcia ostatnich dawek wymienionych leków.
Specjalista
