Jak przygotować kał do badania na Helicobacter pylori?
Pytanie
Jak przygotować kał do badania na Helicobacter pylori?
![miniatura autora](https://media.diag.pl/wp-content/uploads/sites/5/2024/05/06110431/avatar3.png)
Odpowiedź specjalisty
Prawidłowe przygotowanie kału do badania na Helicobacter pylori nie jest trudne. Pierwszym etapem jest zaopatrzenie się w najbliższej aptece lub punkcie pobrań laboratorium w specjalne jałowe pudełeczko z nakrętką i łopatką do pobrania materiału. Kolejnym krokiem jest pobranie materiału za pomocą specjalnej łopatki (lub oddanie kału bezpośrednio do pojemnika) do około 1/3 wysokości pojemnika. Ważne jest, aby kał przed pobraniem nie miał styczności z moczem, detergentami oraz wodą. Najkorzystniej, aby materiał pochodził z 2-3 różnych miejsc tej samej porcji kału. Zamknięty pojemnik należy opisać imieniem, nazwiskiem i datą pobrania. Kał na Helicobacter pylori można przechowywać do 2 godzin w temperaturze pokojowej lub w lodówce (w 2-8 st. C) przez maksymalnie 24 godziny.
Ważne jest, aby badania nie wykonywać w trakcie leczenia: antybiotykami, antagonistami receptora H2, bizmutem oraz inhibitorami pompy protonowej. Stosowanie tych leków może powodować fałszywie ujemne wyniki badania. Próbkę można pobrać po 2 tygodniach od przyjęcia ostatnich dawek wymienionych leków.
Specjalista
![miniatura autora](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fmedia.diag.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fsites%2F5%2F2024%2F05%2F06110431%2Favatar3.png&w=256&q=75)