Bruceloza (Brucellosis)

Mgr Jolanta Paw艂owska


Udost臋pnij

Bruceloza to choroba znana r贸wnie偶 pod nazw膮 choroba Banga, gor膮czka malta艅ska i gor膮czka falista. Jest to choroba zaka藕na wywo艂ana przez pa艂eczki bakterii z rodzaju Brucella spp. przenoszone przez zwierz臋ta gospodarskie (艣winie, byd艂o, kozy) oraz le艣ne (sarny, jelenie, dziki).

Bakterie wywo艂uj膮ce bruceloz臋 zosta艂y odkryte pod koniec XIX w. przez Davida Bruce鈥檃. Mog膮 one znajdowa膰 si臋 w wydzielinach, wydalinach lub produktach pochodz膮cych od zaka偶onych zwierz膮t. Do zaka偶enia dochodzi:

  • drog膮 pokarmow膮 (spo偶ycie surowego mi臋sa, niepasteryzowanego mleka),
  • bezpo艣rednio przez sk贸r臋 i b艂ony 艣luzowe
  • na drodze wziewnej.

Choroba wyst臋puje na ca艂ym 艣wiecie, ale najcz臋艣ciej w rejonie Morza 艢r贸dziemnego i dotyka zwykle lekarzy weterynarii oraz hodowc贸w.

Przebieg choroby mo偶e by膰 ostry, podostry i przewlek艂y:

  • bruceloza ostra charakteryzuje si臋 objawami grypopodobnymi z zaburzeniami 偶o艂膮dkowo jelitowymi, zaburzeniami neurologicznymi i b贸lem j膮der;
  • bruceloza przewlek艂a objawia si臋 zmianami zwyrodnieniowymi w uk艂adzie kostno-stawowym, b贸lami mi臋艣niowymi, kr臋gos艂upa, chronicznym zm臋czeniem, zaburzeniami pami臋ci, koncentracji i s艂uchu.

Rozpoznania brucelozy dokonuje si臋 na podstawie dodatniego wyniku bada艅 krwi na obecno艣膰 przeciwcia艂 przeciwko bakteriom z rodzaju Brucella. Pomocniczo wykonuje si臋 badania radiologiczne, EKG, neurologiczne, psychiatryczne, laryngologiczne. Leczenie brucelozy opiera si臋 na antybiotykoterapii przy jednoczesnym stosowaniu leczenia przeciwb贸lowego i przeciwzapalnego.


Wybierz badania i zadbaj o zdrowie