Campylobacter
Campylobacter to Gram ujemna beztlenowa bakteria powszechnie występująca u zwierząt hodowlanych, wywołująca u ludzi silne biegunki. Do zakażenia dochodzi głównie poprzez spożycie niedogotowanego mięsa drobiowego, niepasteryzowanego mleka lub zanieczyszczonej wody. Rzadziej można się zarazić przez kontakt z odchodami zwierząt. Jednostka chorobowa powodowana przez tę bakterię nosi nazwę kampylobakteriozy.
Typowe objawy pojawiają się zwykle po 2-5 dniach od kontaktu z bakterią. Należą do nich:
- ostra biegunka (czasem z domieszką krwi),
- silne bóle brzucha,
- wymioty,
- gorączka
- ogólne osłabienie.
U większości zdrowych osób infekcja ustępuje samoistnie w ciągu tygodnia. W rzadkich przypadkach może rozwinąć się powikłanie, takie jak zespół Guillaina-Barrégo (choroba autoimmunologiczna atakująca nerwy). Leczenie polega na nawadnianiu, a w cięższych przypadkach – antybiotykoterapii (np. azytromycyny). Zapobieganie obejmuje odpowiednią obróbkę termiczną mięsa, unikanie surowych produktów i higienę rąk. Odpowiednie przechowywanie i przygotowywanie żywności znacznie zmniejsza ryzyko infekcji.