Campylobacter

Mgr Kinga Dworak
Udostępnij

Campylobacter to Gram ujemna beztlenowa bakteria powszechnie występująca u zwierząt hodowlanych, wywołująca u ludzi silne biegunki. Do zakażenia dochodzi głównie poprzez spożycie niedogotowanego mięsa drobiowego, niepasteryzowanego mleka lub zanieczyszczonej wody. Rzadziej można się zarazić przez kontakt z odchodami zwierząt. Jednostka chorobowa powodowana przez tę bakterię nosi nazwę kampylobakteriozy.

Typowe objawy pojawiają się zwykle po 2-5 dniach od kontaktu z bakterią. Należą do nich:

  • ostra biegunka (czasem z domieszką krwi),
  • silne bóle brzucha,
  • wymioty,
  • gorączka
  • ogólne osłabienie.

U większości zdrowych osób infekcja ustępuje samoistnie w ciągu tygodnia. W rzadkich przypadkach może rozwinąć się powikłanie, takie jak zespół Guillaina-Barrégo (choroba autoimmunologiczna atakująca nerwy). Leczenie polega na nawadnianiu, a w cięższych przypadkach – antybiotykoterapii (np. azytromycyny). Zapobieganie obejmuje odpowiednią obróbkę termiczną mięsa, unikanie surowych produktów i higienę rąk. Odpowiednie przechowywanie i przygotowywanie żywności znacznie zmniejsza ryzyko infekcji.