Patogen

Mgr Jolanta Pawłowska
Udostępnij

Do patogenów zaliczamy czynniki ożywione: bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty oraz priony, lecz można tu tez wyróżnić czynniki nieożywione, w tym toksyny, trucizny, substancje chemiczne, czynniki fizyczne. Czasem, aby patogeny w organizmie wywołały chorobę, konieczne jest spełnienie odpowiednich warunków sprzyjających jego rozwojowi, są to tzw. patogeny oportunistyczne, które bytują w organizmie człowieka jako flora fizjologiczna, ale mogą wywołać chorobę u osób z obniżoną odpornością. Do patogenów oportunistycznych zaliczamy np: S. epidermidis, E. coli. Wśród patogenów istotne znaczenie mają patogeny alarmowe. Są one ważne ze względu na to, iż wytworzyły specjalne mechanizmy odporności przed antybiotykami, powodują ciężkie choroby, łatwo się rozprzestrzeniają oraz mają duży potencjał epidemiologiczny, stąd ich zwalczanie jest utrudnione.

Patogeny alarmowe – lista

Zaliczamy do nich S. aureus (MRSA, VISA lub VRSA), S. pneumoniae (PRP) i S. pyogenes (MLS), Enterobacteriaceae (ESBl, AmpC, MBL. KPC), P. aeruginosa (ESBL, MBL), a także inne. Zidentyfikowanie patogenu alarmowego podlega raportowaniu i rejestracji zgodnie z ustawą. Patogeny to mikroorganizmy zazwyczaj niewidoczne gołym okiem, a ich wykrycie wymaga zastosowania zaawansowanych technik wykrywania, w tym hodowli komórkowych, badań mikroskopowych, barwienia preparatów czy zastosowania technik biologii molekularnej.