Pepsyna
Pepsyna to enzym, który rozkłada białka na mniejsze peptydy i aminokwasy. Jest to jeden z głównych enzymów trawiennych w układzie pokarmowym ludzi i zwierząt, który pomaga trawić białka zawarte w pożywieniu. Pepsyna jest proteazą asparaginową, wykorzystującą asparaginian w miejscu trawienia białek.
Pepsyna - gdzie występuje?
Proenzym pepsyny, czyli pepsynogen, jest uwalniany przez główne komórki żołądka w ścianie żołądka i po zmieszaniu z kwasem solnym soku żołądkowego aktywuje się, przekształcając się w pepsynę.
Pepsyna - funkcja
Jest to jeden z trzech głównych enzymów przecinających białka w ludzkim układzie pokarmowym, pozostałe dwie to chymotrypsyna i trypsyna. Istnieją także egzopeptydazy - enzymy usuwające poszczególne aminokwasy z obu końców białek (karboksypeptydazy wytwarzane przez trzustkę i aminopeptydazy wydzielane przez jelito cienkie). Podczas procesu trawienia enzymy takie jak pepsyna współpracują przy rozkładaniu białek pokarmowych na mniejsze składniki, tj. peptydy i aminokwasy, które mogą zostać łatwo wchłonięte w jelicie cienkim.