Dehydrogenaza mleczanowa (LDH) – co to jest? Kiedy wzrasta jej poziom?

Udostępnij
Pytanie

Babcia mojego męża jest aktualnie w szpitalu z powodu zawału serca. Wczoraj podczas odwiedzin poprosiliśmy lekarza o pokazanie nam jej wyników badań. Moją uwagę zwrócił wysoki poziom LDH. Co to jest?

miniatura autora
Odpowiedź specjalisty

LDH, czyli dehydrogenaza mleczanowa, to enzym znajdujący się w niemal wszystkich tkankach organizmu człowieka. Odpowiada za metabolizm glukozy w warunkach braku lub niedoboru tlenu. Szczególnie duża ilość LDH występuje w komórkach mięśni, wątroby, nerek, mózgu i w erytrocytach (krwinkach czerwonych). Gdy dochodzi do ich uszkodzenia, poziom LDH we krwi wzrasta. Wysokie stężenie LDH może więc być konsekwencją m.in. zawału mięśnia sercowego, urazu mięśni, choroby wątroby, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, a nawet choroby nowotworowej. Wynik badania powinien być interpretowany przez lekarza na podstawie całokształtu obrazu klinicznego.