Jabłka a cukrzyca – czy to dozwolony owoc dla cukrzyków?
Pytanie
Od wielu lat leczę się na cukrzycę. Rzadko pozwalam sobie na owoce i niedozwolone produkty. Jednak bardzo lubię jabłka, a cukrzyca w moim przypadku jest unormowana. Jak często można sięgać po jabłka w cukrzycy?
Odpowiedź specjalisty
Przy cukrzycy typu II można jak najbardziej jeść owoce, jednak należy zwracać uwagę na ich indeks glikemiczny (IG), czyli wskaźnik, który określa tempo wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu porcji produktu zawierającego 50 g przyswajalnych węglowodanów. Im niższy indeks glikemiczny, tym mniejsze skoki glukozy wywołuje dany produkt. Porcja owoców, np. średnie jabłko, zazwyczaj zawiera około 15 do 20 g węglowodanów, czekoladowa babeczka zawiera 55 g węglowodanów, a zwykły napój gazowany o pojemności 500 ml zawiera 54 g węglowodanów. Próbując ograniczyć spożycie węglowodanów, aby lepiej kontrolować poziom glukozy we krwi, najrozsądniej jest ograniczyć spożycie czekolady, słodkich napojów, ciast i innych przekąsek niż całych owoców. Dla osób stosujących dietę niskowęglowodanową ważne jest, aby zidentyfikować źródła węglowodanów, które nie są zdrowe, i najpierw to właśnie je ograniczyć. Wracając do tematu jabłek, cukrzycy mogą włączać do swojej diety owoce o niskim indeksie glikemicznym, takie jak: owoce jagodowe (maliny, truskawki, wiśnie, jagody, porzeczki, agrest) - IG: 22-40, owoce cytrusowe (zwłaszcza zalecane są grejpfruty) IG: 25; czy jabłka – IG: 38; oraz np. granaty – IG: 35. Według różnych towarzystw cukrzycy mogą pozwolić sobie na spożywanie do 300 gramów owoców dziennie, najlepiej podzielonych na kilka porcji.