Niestrawność po grzybach – badanie pomocne w diagnozie problemu
Pytanie
Po grzybach mam niestrawność. Zastanawiam się, czy jest to związane po prostu z ciężkością tego produktu, czy mam jakąś alergię na grzyby. Chciałbym wykonać badanie, które powie mi, czy jedząc grzyby, przypadkiem sobie nie szkodzę. Proszę o poradę.
Odpowiedź specjalisty
W przypadku występowania niestrawności po grzybach warto rozważyć wykonanie odpowiednich badań diagnostycznych w kierunku nadwrażliwości pokarmowych, czyli nieprawidłowych reakcji organizmu na pokarm spożywany w dawkach tolerowanych przez osoby zdrowe. W celu sprawdzenia reakcji alergicznych na grzyby można wykonać testy skórne lub testy z krwi (badanie poziomu swoistych przeciwciał IgE). Badania te pomogą określić, czy objawy niestrawności po spożyciu grzybów wynikają z występowania alergii pokarmowej IgE-zależnej. Inną przyczyną objawów może być nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna. Wówczas należy wykonać oznaczenia poziomu przeciwciał w klasie IgG wobec wybranych produktów spożywczych. Przykładem takiego badania jest np. test myfoodprofile, którego wynik będzie stanowił doskonałą wskazówkę do wdrożenia diety eliminacyjnej. Można również spróbować wyeliminować grzyby z diety na jakiś czas i obserwować, czy dokuczliwe objawy ustępują lub ulegają złagodzeniu. Prowadzenie dziennika żywieniowego może pomóc w śledzeniu reakcji organizmu na spożywane pokarmy.