Cholecystokinina
Cholecystokinina (CCK, pankreozymina) - to hormon peptydowy zbudowany z 33 aminokwasów. Cholecystokinina wydzielana jest w układzie pokarmowym, w dwunastnicy i początkowym odcinku jelita cienkiego. Jej wydzielanie stymuluje spożycie wysokobiałkowego i obfitującego w tłuszcze posiłku. Największe stężenie cholecystokininy obserwuje się około 15 minut po posiłku. Główne funkcje to: pobudzanie produkcji żółci i enzymów trzustkowych (trypsyna i amylaza) w trzustce, pobudzanie czynności skurczowej pęcherzyka żółciowego oraz perystaltyki jelit, a także zahamowanie skurczów żołądka i zwiększenie wydzielania glukagonu.
Działanie hormonu związane jest ściśle z trawieniem tłuszczów i białek w przewodzie pokarmowym. Cholecystokinina spełnia tez funkcję neuroprzekaźnika w układzie nerwowym, a jej czynność sprowadza się do hamowania uczucia głodu. Oznaczenie cholecystokininy zleca się w przypadku podejrzenia chorób dróg żółciowych i trzustki, lecz nie jest ono badaniem rutynowym i wykonywane jest tylko w niektórych laboratoriach. Materiałem do badań jest krew żylna pobrana na czczo. Podwyższenie stężenia, oprócz chorób trzustki, może być związane ze spożywaniem tłustych posiłków. Bardziej miarodajnym, ale i skomplikowanym testem oceniającym działanie cholecystokininy jest test sekretynowo- cholecystokininowy.