Klebsiella oxytoca

Mgr Jolanta Paw艂owska


Udost臋pnij

Klebsiella oxytoca (艂ac.) to bakteria, konkretnie pa艂eczka, nale偶膮ca do rodziny Enterobacteriaceae. Po raz pierwszy opisa艂 j膮 w 1886 roku Carl Fl眉gge. Pod wzgl臋dem budowy i cech biochemicznych jest zbli偶ona do Klebsiella pneumoniae (pa艂eczka zapalenia p艂uc).

W normalnych warunkach Klebsiella oxytoca stanowi naturaln膮 flor臋 bakteryjn膮 organizmu i nie powoduje zaka偶e艅. Zmiana warunk贸w 艣rodowiska mo偶e spowodowa膰 ich chorobotw贸rczo艣膰 (np. spadek odporno艣ci, os艂abienie). Klebsiella oxytoca jest cz臋st膮 przyczyn膮 zapalenia okr臋偶nicy, posocznicy oraz zaka偶e艅 szpitalnych, szczeg贸lnie na oddzia艂ach noworodkowych. Jest to zwi膮zane z wysok膮 oporno艣ci膮 bakterii na antybiotyki.

Istotne w rozpoznaniu zaka偶enia Klebsiella oxytoca jest badanie mikrobiologiczne oraz serologiczne. Do wykonania badania mikrobiologicznego niezb臋dne jest pozyskanie wydzieliny dr贸g oddechowych, wymazu z gard艂a i nosa, ropy, 偶贸艂ci, krwi, p艂ynu m贸zgowo- rdzeniowego i/lub ka艂u.

Dla pa艂eczek tego rodzaju charakterystyczny jest 艣luzowy wzrost na pod艂o偶u mikrobiologicznym, co pozwala na prawie bezb艂臋dne rozpoznanie rodzaju Klebsiella. Celem odr贸偶nienia Klebsiella oxytoca od innych bakterii tego rodzaju konieczne jest wykonanie szeregu oznacze艅 cech biochemicznych. Charakterystyczny dla Klebsiella oxytoca jest dodatni wynik testu indolowego, sprawdzaj膮cego zdolno艣膰 do przekszta艂cania tryptofanu w indol.