Kwas askorbinowy

Redakcja Diagnostyki
Udostępnij

Kwas askorbinowy (z łac. Acidum ascorbicum) to inaczej witamina C. Jej nazwa związana jest ze szkorbutem (scorbutus), do którego prowadzi niedobór tego związku. Kwas askorbinowy należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. To związek kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykazuje wielokierunkowe działanie – uczestniczy w licznych ważnych reakcjach i przemianach oraz stymuluje różne procesy biochemiczne.

Witamina C jest najbardziej znanym antyoksydantem. Z uwagi na wykazywane właściwości przeciwutleniające zmniejsza ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych. Kwas askorbinowy ułatwia wchłanianie żelaza, które, będąc częścią hemoglobiny, odpowiada za rozprowadzanie tlenu po całym organizmie. Kwas askorbinowy wzmacnia dziąsła i zęby, ułatwia gojenie się ran, podnosi odporność. Obniża ciśnienie krwi, obniża poziom „złego”, a podnosi poziom „dobrego” cholesterolu oraz reguluje stężenie glukozy.

Eksperci zwracają uwagę na dobroczynne działanie kwasu askorbinowego na skórę. Związek ten jest uważany za niezbędny do utrzymania prawidłowej struktury i funkcjonowania skóry. Podkreśla się zwłaszcza jego działanie antyoksydacyjne, czyli zdolność do neutralizacji wolnych rodników (szkodliwych form tlenu), które nasilają proces starzenia. Kwas askorbinowy jest kluczowy w syntezie kolagenu, który wpływa na jej sprężystość i napięcie. Oddziałuje na koloryt skóry – rozświetla, redukuje zaczerwienienia, rozjaśnia istniejące przebarwienia oraz zapobiega powstawaniu nowych. Organizm ludzki nie ma zdolności do wytwarzania kwasu askorbinowego. Dlatego w pełni musi być on dostarczany razem z pożywieniem, a w razie potrzeby suplementowany. Dobrymi źródłami witaminy C są: acerola, owoce róży, papryka, nać pietruszki, czarna porzeczka, koperek, jarmuż, truskawki, owoce cytrusowe, podroby. Witamina C to też częsty składnik kosmetyków.

Bibliografia

  • K. Janda, M. Kasprzak, J. Wolska, Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, „Pomeranian Journal of Life Sciences” 2015, t. 61, nr 4, s. 419–425.
  • E. Kilian-Pięta, Witamina C jako niezbędny składnik dla skóry człowieka oraz czynniki determinujące jej wchłanianie, „Kosmetologia Estetyczna” 2019, t. 1, nr 8, s. 25–30.