Metformina
Metformina to doustny lek przeciwcukrzycowy, najczęściej wykorzystywany do leczenia cukrzycy typu II. Metformina została odkryta i zastosowana w leczeniu już w 1957 przez francuskiego lekarza, Jeana Sterne'a.
Stosowana jest jako „złoty standard” w leczeniu cukrzycy typu II. Jako jeden z nielicznych leków, metformina zmniejsza insulinooporność oraz nie wpływa bezpośrednio na wydzielanie insuliny, co zapobiega incydentom hipoglikemii u diabetyków. Jest uważana za lek bezpieczny zarówno stosowany pojedynczo jak i w połączeniu z innymi lekami zmniejszającymi glikemię.
Reguluje glikemię poprzez:
- wpływanie na zmniejszenie procesów produkcji glukozy w wątrobie,
- uwrażliwianie tkanki na działanie insuliny,
- przyczynianie się do zmniejszenia wchłaniania glukozy w jelicie.
Wszystko to sprawia, że poziom glukozy we krwi na czczo oraz po posiłku spada i normuje się. Równocześnie zmniejsza się ilość produkowanej przez trzustkę insuliny. Wykazano, że metformina wywiera niewielki korzystny wpływ na poziom lipidów w surowicy - zmniejsza stężenie triglicerydów i cholesterolu. U pacjentów otyłych metformina, oprócz wpływu na glikemię, pomaga w utracie wagi, co w połączeniu ze zmianą diety i aktywnością fizyczną jest wykorzystywane w leczeniu cukrzycy u tych chorych.
Przeciwwskazaniem do zastosowania metforminy w leczeniu cukrzycy są: alkoholizm, niewydolność oddechowa i krążeniowa, niewydolność nerek, kwasica ketonowa.