Stolec acholiczny
Stolec acholiczny – co to? To inaczej stolec odbarwiony. Przybiera on barwę od białej, przez żółtą do jasnopomarańczowej. Fizjologiczna barwa stolca wynika z obecności w nim sterkobilinogenu – brązowego barwnika będącego produktem rozkładu żółci. Jego brak powoduje, że stolec przybiera jaśniejsze zabarwienie.
Pojawienie się stolca acholicznego jest objawem problemów z odpływem żółci w przewodzie pokarmowym człowieka. Dzieje się tak:
- gdy nie domaga trzustka (np. rak trzustki, zapalenie trzustki),
- w kamicy dróg żółciowych,
- w stanach zapalnych dróg żółciowych,
- w chorobach wątroby,
- w cholestazie,
- w chorobach jelit.
W schorzeniach tych żółć nie jest odprowadzana do jelit lub nie ulega odpowiednim przemianom, stąd, w organizmie, nie zachodzi również proces rozkładu i wchłaniania tłuszczów w jelicie, przez co są usuwane z kałem.
Z występowaniem stolców acholicznych możemy spotkać się również w przypadku chorób przebiegających z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów np.: w celiakii czy mukowiscydozie. Obecność tłuszczów może powodować, że stolec jest odbarwiony, a dodatkowo staje się pienisty i unosi się w toalecie.
Objawami dodatkowymi towarzyszącymi pojawieniu się stolców acholicznych są:
- świąd skóry,
- żółtaczka,
- zaciemnienie moczu,
- gorączka,
- wymioty,
- biegunki,
- utrata masy ciała.
Wystąpienie stolców acholicznych powinno skłonić do wizyty u lekarza, który zleci badania m.in. enzymów wątrobowych, trzustkowych oraz badanie moczu.