Stolec acholiczny 

Mgr Jolanta Pawłowska
Udostępnij

Stolec acholiczny – co to? To inaczej stolec odbarwiony. Przybiera on barwę od białej, przez żółtą do jasnopomarańczowej. Fizjologiczna barwa stolca wynika z obecności w nim sterkobilinogenu – brązowego barwnika będącego produktem rozkładu żółci. Jego brak powoduje, że stolec przybiera jaśniejsze zabarwienie.

Pojawienie się stolca acholicznego jest objawem problemów z odpływem żółci w przewodzie pokarmowym człowieka. Dzieje się tak:

  • gdy nie domaga trzustka (np. rak trzustki, zapalenie trzustki),
  • w kamicy dróg żółciowych,
  • w stanach zapalnych dróg żółciowych,
  • w chorobach wątroby,
  • w cholestazie,
  • w chorobach jelit.

W schorzeniach tych żółć nie jest odprowadzana do jelit lub nie ulega odpowiednim przemianom, stąd, w organizmie, nie zachodzi również proces rozkładu i wchłaniania tłuszczów w jelicie, przez co są usuwane z kałem.

Z występowaniem stolców acholicznych możemy spotkać się również w przypadku chorób przebiegających z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów np.: w celiakii czy mukowiscydozie. Obecność tłuszczów może powodować, że stolec jest odbarwiony, a dodatkowo staje się pienisty i unosi się w toalecie.

Objawami dodatkowymi towarzyszącymi pojawieniu się stolców acholicznych są:

  • świąd skóry,
  • żółtaczka,
  • zaciemnienie moczu,
  • gorączka,
  • wymioty,
  • biegunki,
  • utrata masy ciała.

Wystąpienie stolców acholicznych powinno skłonić do wizyty u lekarza, który zleci badania m.in. enzymów wątrobowych, trzustkowych oraz badanie moczu.