Celiakia – co można jeść?
Pytanie
Wczoraj dostałam diagnozę celiakii. Lekarz dał mi listę produktów, które mogę jeść, ale w stresie gdzieś ją zapodziałam. Jakie produkty są dozwolone w celiakii? Kolejną wizytę mam dopiero za 2 tygodnie.
Odpowiedź specjalisty
Celiakia jest chorobą, w której przebiegu dochodzi do uszkodzenia kosmków jelita cienkiego w wyniku spożywania produktów zawierających gluten – białko obecne w pszenicy, życie i jęczmieniu. Podstawą leczenia jest więc wyeliminowanie ich z diety. Pacjenci zmagający się z celiakią mogą spożywać: owoce, warzywa, nieprzetworzone mięso i ryby, jaja, nabiał, zboża bezglutenowe (np. ryż, grykę), wybrane kasze (np. pęczak), oleje, nasiona i orzechy. Dozwolone jest również jedzenie pieczywa i makaronów wykonanych z mąki bezglutenowej. Stosowaną dietę należy regularnie konsultować z lekarzem, który w razie konieczności zaleci jej modyfikację.