Myfoodprofile a testy alergiczne - jakie są różnice?
Pytanie
Chciałabym poznać różnice między testami myfoodprofile a testami na alergię. Czy wykonanie np. testu alergicznego sprawia, że nie muszę już wykonywać badania myfoodprofile lub na odwrót?
![miniatura autora](https://media.diag.pl/wp-content/uploads/sites/5/2024/05/06110431/avatar3.png)
Odpowiedź specjalisty
Testy myfoodprofile oraz testy alergiczne służą do diagnostyki dwóch odmiennych reakcji organizmu na spożywane pokarmy – odpowiednio: do diagnostyki nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej i do diagnostyki alergii. Podstawową różnicą pomiędzy tymi schorzeniami jest czas wystąpienia objawów i ich charakter. Reakcje IgE-zależne, czyli klasyczne alergie, są reakcjami typu natychmiastowego, co oznacza, że objawy manifestują się krótko po kontakcie z alergenem. Z kolei w przypadku nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej wytwarzanie przeciwciał IgG zachodzi stopniowo po kontakcie z alergenem, dlatego dolegliwości pojawiają się z opóźnieniem. Przez to dużo trudniejsze jest powiązanie spożycia danego pokarmu z symptomami. Wykonanie testu alergicznego nie wyklucza potrzeby wykonania testu myfoodprofile i na odwrót. Oba rodzaje testów mogą być użyteczne w identyfikacji różnych rodzajów reakcji organizmu na pokarmy. W zależności od objawów oraz podejrzeń dotyczących potencjalnych przyczyn dolegliwości lekarz może zlecić wykonanie jednego lub obu rodzajów testów, aby uzyskać kompleksową ocenę sytuacji zdrowotnej pacjenta.
Specjalista
![miniatura autora](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fmedia.diag.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fsites%2F5%2F2024%2F05%2F06110431%2Favatar3.png&w=256&q=75)