Nietolerancja mięsa – jak sprawdzić, czy mój organizm źle przyswaja mięso?

Udostępnij
Pytanie

Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć, jakie badanie wykonać, by sprawdzić, czy mięso jest dobrym produktem dla mojego organizmu. Miałam okazję przez tydzień nie jeść mięsa i bardzo dobrze się czułam. Mam wrażenie, że wróciła mi lekkość, której brakuje, gdy stawiam na klasyczne polskie dania mięsne. Chciałabym sprawdzić, skąd wynika ta różnica – co powinnam zbadać?

miniatura autora
Odpowiedź specjalisty

Jedną z przyczyn uczucia ciężkości i innych nieprzyjemnych dolegliwości po spożyciu dań mięsnych może być nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna. Aby sprawdzić, czy organizm źle przyswaja mięso, można wykonać test diagnostyczny, który w swoim składzie zawiera określone gatunki mięsa. Jednym z takich badań jest profil podstawowy myfoodprofile, który bada reakcje organizmu po spożyciu kurczaka, wołowiny i wieprzowiny. Z kolei panel zaawansowany tego badania służy do sprawdzenia tolerancji organizmu aż na 14 gatunków mięs! Dodatkowo warto zastanowić się m.in. nad wykonaniem podstawowych badań krwi czy nad oznaczeniem poziomu cholesterolu we krwi (wysokie spożycie mięsa wpływa na stan układu krążenia). Pomocne może być również prowadzenie dzienniczka żywieniowego, aby móc dokładnie śledzić zmiany samopoczucia po określonych posiłkach. Jeśli wyniki badań wyjdą prawidłowe, a problem będzie się nasilał, warto zasięgnąć porady lekarza specjalisty.