Nietolerancja mięsa - jak może się objawiać?

Udostępnij
Pytanie

Jak może objawiać się nietolerancja mięsa? Od jakiegoś czasu zauważyłem, że gdy jem mięso, to później kiepsko się czuję. Co dziwne, nie od razu, ale po kilku godzinach. Czuję taką ciężkość, lekkie mdłości i osłabienie. Czy te objawy pasują?

miniatura autora
Odpowiedź specjalisty

Opisywane objawy mogą wskazywać na nietolerancję mięsa. Nietolerancja mięsa jest stosunkowo rzadką, ale możliwą przyczyną dyskomfortu ze strony układu pokarmowego. Jej objawy mogą być inne u różnych osób, ale zwykle obejmują m.in:

  • ciężkość – po spożyciu mięsa można mieć uczucie ciężkości lub przepełnienia żołądka
  • mdłości – nietolerancja mięsa może powodować lekkie mdłości lub dyskomfort żołądkowy po kilku godzinach od spożycia
  • bóle brzucha – można odczuwać bóle brzucha, wzdęcia lub inne nieprzyjemne dolegliwości jelitowe.

Warto zauważyć, że nietolerancja mięsa może wynikać z różnych przyczyn, takich jak trudności w trawieniu, nietolerancja składników odżywczych obecnych w mięsie lub wobec dodatków, takich jak konserwanty czy aromaty. W przypadku podejrzenia nietolerancji mięsa zalecana jest konsultacja z dietetykiem lub lekarzem. Warto rozważyć wykonanie badania w kierunku nietolerancji pokarmowej, a właściwie nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej, które wskaże, czy i które gatunki mięs tymczasowo wykluczyć z diety, aby zmniejszyć dokuczliwe dolegliwości.


Specjalista
miniatura autora

Redakcja Diagnostyka