Niski poziom białka PAPP-A w ciąży – przyczyny
Pytanie
Podczas badań prenatalnych w ciąży wykryto u mnie niski poziom białka PAPP-A. Chciałabym zrozumieć, co może być przyczyną takiego wyniku, czy może to wskazywać na jakieś ryzyko dla ciąży oraz jakie dodatkowe badania powinnam wykonać, aby upewnić się, że wszystko jest w porządku?

Odpowiedź specjalisty
Wynik tylko jednego parametru, jakim jest stężenie białka PAPP-A u kobiety ciężarnej nie jest wystarczający, aby stwierdzić wystąpienie nieprawidłowości w rozwoju płodu lub przebiegu ciąży. Proszę skonsultować się z lekarzem prowadzącym, który pokieruje Panią na dalszą diagnostykę. Oprócz stężenia białka PAPP-A, kobiecie ciężarnej wykonuje się badania USG, które służą do oceny rozwoju płodu. Ryzyko wystąpienia u dziecka określonych chorób genetycznych w tym zaburzeń chromosomalnych, np. zespołu Downa można ocenić, wykonując nieinwazyjne badania prenatalne, np. test SANCO. Niski poziom białka PAPP-A w ciąży może wynikać z różnych czynników związanych zarówno z ciążą, jak i zdrowiem matki, np. ze zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób genetycznych u płodu, z nieprawidłowej funkcji łożyska, z otyłości, cukrzycy przedciążowej lub chorób autoimmunologicznych matki oraz z ciąży wielopłodowej. Dopiero wyniki badań dodatkowych pozwalają na określenie przyczyny niskiej wartości tego parametru. W wielu przypadkach obniżony poziom białka PAPP-A występuje bez uchwytnej przyczyny i nie prowadzi do żadnych nieprawidłowości w przebiegu ciąży i zdrowiu dziecka.
Specjalista
