Problemy jelitowe a dieta – co jeść podczas biegunki?
Pytanie
Kilka dni temu moja córka przeszła infekcję wirusową, którą chyba mnie zaraziła. Od wczoraj mam stan podgorączkowy i biegunkę, a każdy normalny posiłek sprawia, że muszę biec do łazienki. Koleżanka doradziła mi, żebym zastosowała odpowiednią dietę. Co powinnam jeść podczas biegunki?
Odpowiedź specjalisty
Biegunka jest najczęściej spowodowana infekcją wirusową i wymaga leczenia objawowego. Oprócz odpowiedniego nawodnienia, które ma na celu zapobiec odwodnieniu, wskazane jest też włączenie diety lekkostrawnej. Na czas choroby zrezygnuj z produktów bogatych w błonnik – zastąp je suchą bułką, długo gotowanym, białym ryżem, płatkami kukurydzianymi i sucharami. Pomocne w zmniejszeniu dolegliwości mogą być także: wywary z zupy, banany, gotowane jabłka, ziemniaki i marchew. Pektyny zawarte w poddanych obróbce termicznej jabłkach i marchwi, zwiększają gęstość stolca i zmniejszają częstość wizyt w toalecie. Pamiętaj, iż w razie utrzymywania się lub nasilenia dolegliwości konieczna jest konsultacja z lekarzem.