Dieta na refluks. Co jeść przy refluksie?

dr n.med. Justyna Chlebowska-Tuz


Udostępnij

Objawy refluksu żołądkowo-przełykowego mogą wystąpić po obfitym posiłku lub gdy położysz się zbyt wcześnie po jedzeniu. Kwas żołądkowy przedostaje się do przełyku, podrażniając go i powodując zgagę. Przeczytaj poniższy artykuł, aby dowiedzieć się jaką dietę stosować przy refluksie, by zmniejszyć dokuczliwe objawy.

dieta na refluks

Co to jest refluks?

Treść żołądka powinna przemieszczać się tylko w jedną stronę – w dół. Kiedy kwas z żołądka przepływa w górę – do przełyku i gardła, nazywa się to refluksem żołądkowo-przełykowym.

Kwas z treści żołądka wkrada się w miejsca, do których nie powinien mieć dostępu i wywołuje stan zapalny i ból tkanek przełyku. Zazwyczaj zwieracz przełyku (mięśniowy „zawór”, który pozwala na przechodzenie pokarmu do żołądka, a następnie zwęża się, aby zablokować powrót) chroni przełyk przed kwasem. Jeśli zwieracz się rozluźni i nie działa prawidłowo pokarm może cofać się w górę i powodować zarzucanie kwaśnej treści.

Niemal każdy przynajmniej raz doświadczył epizodu refluksu. Objawy mogą przypominać niestrawność – palący ból brzucha po jedzeniu – lub zgagę – piekący ból w klatce piersiowej w pobliżu mostka.

Sporadyczne objawy zgagi są nieprzyjemne, ale nie wymagają interwencji medycznej, jednak niektórzy cierpią z powodu refluksu niemal przez cały czas. Przewlekły refluks żołądkowy może pogarszać jakość Twojego życia i poważnie uszkadzać przełyk.

Co to jest GERD?

GERD (ang. gastroesophageal reflux disease) oznacza chorobę refluksową przełyku. Jest to termin medyczny określający przewlekły refluks żołądkowo-przełykowy. Refluks żołądkowy uważa się za przewlekły, jeśli występuje co najmniej dwa razy w tygodniu przez kilka tygodni. Szacuje się, że GERD dotyka około 20% dorosłych.

Objawy refluksu mogą obejmować:

  • Zarzucanie kwaśnej treści do przełyku – po jedzeniu możesz zauważyć cofanie się kwasu, jedzenia lub płynów z żołądka do gardła, co nazywa się niedomykalnością dolnego zwieracza przełyku, czujesz wtedy kwaśny smak w ustach.
  • Uczucie pieczenia – kwas mocno podrażnia tkanki i powoduje ból. Jeśli czujesz pieczenie w klatce piersiowej, nazywa się to zgagą. Jeśli czujesz, że ból jest bliżej żołądka stan ten nazywamy niestrawnością.
  • Niesercowy ból w klatce piersiowej – niektórzy ludzie odczuwają ból przełyku, który nie przypomina pieczenia. Ból podrażnia te same nerwy, co ból wieńcowy, można więc pomylić te objawy.
  • Mdłości – zarzucanie kwaśną treścią może powodować mdłości lub utratę apetytu. Możesz mieć wrażenie, „pełności” bardzo długo od ostatniego posiłku.
  • Ból gardła – jeśli kwas przedostanie się do gardła, może spowodować ból. Może się wydawać, że w gardle pojawia się gula, którą trudno przełknąć. Ten objaw często pojawia się nocą.
  • GERD może wywołać objawy podobne do astmy, takie jak przewlekły kaszel, świszczący oddech i duszność.

Objawy choroby refluksowej nasilają się:

  • w nocy lub podczas leżenia,
  • po dużym lub tłustym posiłku,
  • przy pochyleniu się,
  • po paleniu lub spożyciu alkoholu.

Czynniki ryzyka rozwoju choroby refluksowej:

Ciąża – zwiększające się ciśnienie w jamie brzusznej rozciąga i osłabia mięśnie przepony, które podtrzymują odźwiernik żołądka. Ciąża wiąże się z wysokim poziomem hormonu relaksyny, który rozluźnia mięśnie, dzięki czemu powstaje miejsce dla płodu. Zwiększa się także stężenie estrogenu i progesteronu, które mają podobny wpływ na mięśniówkę, co relaksyna.

Otyłość – otyłość zwiększa ciśnienie w jamie brzusznej, co może trwale osłabić mięśnie. Jest to częsty czynnik przyczyniający się do rozwoju przepukliny rozworu przełykowego. Tkanka tłuszczowa wydziela estrogen, a jego duże stężenia, podobnie jak w ciąży, prowadzą do rozluźnienia mięśni odźwiernika

Palenie – dym tytoniowy źle wpływa na kondycje odźwiernika, niezależnie od tego, czy palisz, czy jesteś narażony na bierne palenie. Palenie powoduje również kaszel, który otwiera zwieracz przełyku. Palenie i przewlekły kaszel mogą osłabić mięśnie przepony i przyczynić się do rozwoju przepukliny rozworu przełykowego. Palenie spowalnia również trawienie i powoduje, że żołądek wytwarza więcej kwasu.

Inne możliwe przyczyny GERD obejmują:

  • wady wrodzone, takie jak atrezja przełyku i przepukliny;
  • choroby tkanki łącznej;
  • operacja klatki piersiowej lub górnej części brzucha, która spowodowała uszkodzenie przełyku;
  • leki, w tym:
  • benzodiazepiny – rodzaj środka uspokajającego,
  • blokery kanału wapniowego stosowane w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi,
  • trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne,
  • NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne), takie jak paracetamol i ibuprofen,
  • teofilina, powszechnie stosowany lek na astmę,
  • leki hormonalne stosowane w okresie menopauzy.

Refluks – czego nie jeść?

Produkty, które są powszechnie znane z wywoływania zgagi, powodują rozluźnienie zwieracza przełyku i opóźniają proces trawienny, to:

  • tłuste jedzenie,
  • fast food,
  • pizza,
  • chipsy ziemniaczane i inne przetworzone przekąski,
  • przyprawy: chili i pieprz (biały, czarny, cayenne),
  • czosnek,
  • cebula,
  • tłuste mięsa, takie jak bekon, kiełbasy,
  • ser,
  • sosy na bazie pomidorów,
  • owoce cytrusowe,
  • czekolada,
  • napoje gazowane,
  • mięta.

Kluczem jest umiar – staraj się unikać jedzenia problematycznych produktów późno wieczorem, bliżej snu, aby nie zalegały w żołądku, gdy kładziesz się spać. Dobrym pomysłem jest także spożywanie małych, częstych posiłków zamiast większych, cięższych oraz unikanie kolacji i przekąsek przed snem.

Refluks – co jeść? Domowe remedia, które pomagają podczas epizodów zgagi

Jedzenie pewnych produktów może przynieść ulgę przy palących objawach choroby refluksowej.

Mleko – należy wybierać mleko odtłuszczone lub bez tłuszczu. Tłuszcz w mleku może pogorszyć zgagę. Mleko o obniżonej zawartości tłuszczu może działać jako tymczasowy bufor między błoną śluzową żołądka, a kwaśną treścią żołądkową i zapewnić natychmiastową ulgę w objawach zgagi.

Niskotłuszczowy jogurt – ma te same właściwości łagodzące, co mleko, a także zdrową dawkę probiotyków (dobrych bakterii, które poprawiają trawienie).

Imbir – jest jednym z najlepszych środków pomocniczych w trawieniu ze względu na swoje właściwości lecznicze. Jest z natury zasadowy i przeciwzapalny, co łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego. Spróbuj popijać herbatę imbirową, gdy czujesz, że zbliża się zgaga.

Dieta antyrefluksowa – domowe sposoby na zgagę

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym (zarzucanie treści żołądka do krtani i gardła) powinna uwzględniać:

  • produkty bogate w błonnik, dzięki którym dłużej czujesz się syty i jesteś mniej skłonny do przejadania się,
  • pełnoziarniste produkty, takie jak płatki owsiane, kuskus i brązowy ryż,
  • warzywa korzeniowe, takie jak bataty, marchewki i buraki,
  • warzywa zielone takie jak szparagi, brokuły i fasolka szparagowa;
  • produkty zasadowe (o wyższym pH)
  • banany,
  • melony,
  • kalafior,
  • fenkuł,
  • orzechy;
  • produkty zawierające dużo wody, które mogą rozcieńczać i osłabiać kwas żołądkowy
  • ogórek,
  • sałata,
  • arbuz,
  • zupy na bazie bulionu,
  • herbata ziołowa.

Dieta na refluks – zmiana stylu życia

Osoby cierpiące na chorobę refluksową nie tylko powinny unikać pewnych produktów, o których wiadomo, że zaostrzają objawy lub stosować domowe sposoby podczas ataku pieczenia i bólu, ale powinny pomyśleć o trwałej zmianie sposobu odżywiania i stylu życia. Osoby otyłe są znacznie bardziej narażone na niedomykalność odźwiernika żołądka i zgagę.

Produkty zalecane w chorobie refluksowej:

  • warzywa,
  • chude mięso,
  • zdrowe tłuszcze.

Produkty, których należy unikać:

  • tłuste jedzenie,
  • kwaśne owoce,
  • czekolada,
  • kofeina.

Wskazówki dotyczące stylu życia:

  • unikaj leżenia bezpośrednio po jedzeniu,
  • unikaj alkoholu,
  • jedz często małymi porcjami,
  • pij dużo wody,
  • nie jedz przed snem.

Przykładowe menu przy refluksie

Oto przykładowe menu, które może być pomocne dla osób cierpiących na refluks kwasowy:

Śniadanie:

  • Płatki owsiane z bananami i migdałami: ugotuj płatki owsiane na wodzie lub mleku migdałowym, dodaj pokrojonego banana i posyp migdałami.
  • Herbata z imbirem.

Drugie śniadanie:

  • Koktajl z bananem i migdałami: Zblenduj banan, mleko migdałowe, łyżkę migdałów i odrobinę miodu.

Lunch:

  • Sałatka z grillowanym kurczakiem i dressingiem na bazie oliwy z oliwek.
  • Kasza jaglana z warzywami: ugotuj kaszę jaglaną i podawaj ją z duszonymi warzywami, takimi jak marchewka, cukinia i papryka.

Podwieczorek:

  • Chrupiące jabłka z masłem migdałowym: pokrój jabłka na plastry i posmaruj masłem migdałowym.

Kolacja:

  • Pieczony łosoś z ziemniakami i brokułami: Piecz łososia w piekarniku i podawaj z ugotowanymi ziemniakami i brokułami.
  • Kasza gryczana z warzywami: ugotuj kaszę gryczaną i podawaj ją z grillowanymi warzywami, takimi jak cukinia, bakłażan i cebula.

Pamiętaj, że każda osoba może reagować inaczej na różne produkty spożywcze, więc ważne jest, aby eksperymentować i znaleźć własne ulubione dania, które nie powodują zgagi

Jeśli masz zgagę dwa razy lub częściej w tygodniu, a zmiany w diecie lub nawykach żywieniowych nie pomogły, skonsultuj się z lekarzem. Gastroenterolog (lekarz specjalizujący się w układzie trawiennym) może wykonać badania, oceniające czy częste zarzucanie kwaśną treścią uszkodziło przełyk. Konsultacja z lekarzem lub dietetykiem może pomóc w opracowaniu planu diety dostosowanego do indywidualnych potrzeb. Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się lepszym zdrowiem żołądka i unikać uciążliwych objawów zgagi.

Dr n.med. Justyna Chlebowska-Tuz

Bibliografia