Dzień bez alkoholu - 1 czerwca

Redakcja Diagnostyki


Udostępnij

Pierwszy dzień czerwca najczęściej kojarzony jest z Międzynarodowym Dniem Dziecka. W tym dniu przypada jednak jeszcze jedno ważne, co ciekawe ustanowione w Polsce w 2006 roku święto. Jest nim Dzień Bez Alkoholu. Celem obchodów tego dnia jest zwiększenie świadomości społeczeństwa na temat szkodliwego dla zdrowia wpływu alkoholu na organizm oraz podjęcie takich działań, które doprowadzą do ograniczenia jego spożycia.

dzień bez alkoholu

Alkohol to trucizna

Mimo swojego negatywnego wpływu na organizm człowieka, alkohol etylowy (etanol) jest substancją łatwo dostępną i obecną w wielu produktach spożywczych i przemysłowych. Najczęściej spożywany jest w postaci napojów alkoholowych (piwo, wino, wódka, nalewki itp.), w mniejszych ilościach stanowi składnik ciast lub czekoladek. Alkohol bardzo szybko wchłania się z przewodu pokarmowego, przenika również do organizmu przez skórę lub układ oddechowy. Najwyższe stężenie alkoholu we krwi od momentu spożycia stwierdza się po upływie 30 minut do 3 godzin. Nasilone objawy zatrucia alkoholowego u osoby dorosłej występują już po wypiciu 100 ml czystego alkoholu (100% etanol – spirytus).

Wpływ alkoholu na poszczególne układy

  • Układ nerwowy

Alkohol oddziałuje na ośrodkowy układ nerwowy warunkując zmianę w zachowaniu człowieka. Z każdym spożytym kieliszkiem zmniejsza się zdolność prawidłowego osądu danej sytuacji, racjonalnego myślenia i rozumowania. Upośledzona zostaje precyzja ruchów, reakcja wzrokowa i słuchowa, często nasila agresję. W początkowym etapie upojenia powoduje pobudzenie organizmu. W miarę zwiększającej się ilości spożytego alkoholu pojawia się otępienie i senność. Duże dawki alkoholu ostatecznie prowadzą do głębokich zaburzeń w funkcjonowaniu układu oddechowego i układu krążenia, czego konsekwencją może być śmierć. Stężenie alkoholu we krwi przekraczające 4‰ (promile) uznaje się za stan zagrożenia życia.

  • Układ pokarmowy

Alkohol uszkadza delikatną śluzówkę układu pokarmowego, prowadząc m.in. do zapalenia przełyku. Jest czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ze względu na zachodzące w niej przemiany metaboliczne, spożywanie alkoholu w sposób najbardziej doskwierający odbija się na funkcjonowaniu wątroby. Alkohol prowadzi do jej stłuszczenia (alkoholowe stłuszczenie wątroby), następnie do marskości, a ostatecznie do złośliwego procesu nowotworowego.

  • Układ krążenia

Alkohol niewątpliwie wywiera negatywny wpływ na układ sercowo – naczyniowy. Często jest przyczyną nadciśnienia, które z kolei zwiększa ryzyko kardiomiopatii, niewydolności serca, arytmii, miażdżycy i zawału serca.

  • Alkohol a płodność

Alkohol obniża płodność zarówno kobiety jak i mężczyzny. Zaburza syntezę hormonów odpowiedzialnych za regularność cykli miesiączkowych i owulację, powoduje pogorszenie parametrów nasienia, zwiększa również ryzyko poronienia. Spożywanie alkoholu skraca czas płodności, co oznacza, że kobiety wcześniej doświadczają okresu menopauzy.

  • Układ odpornościowy

Alkohol osłabia naszą odporność. Zwiększa podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne, ale także predysponuje do rozwoju niektórych nowotworów. Wśród nich wymienia się raka jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, wątroby i raka piersi u kobiet.

Jeśli musisz – pij mądrze!

Jeśli nie jesteś w stanie całkowicie zrezygnować z alkoholu postaraj się „pić z głową”. Pamiętaj o pełnym żołądku. Okazuje się, że osoby spożywające alkohol na pusty żołądek odczuwają wcześniej efekty upojenia, ponieważ stężenie alkoholu rośnie u nich dwukrotnie szybciej. Może wybierz czerwone wino? Wykazano pozytywny wpływ spożywania czerwonego wina na zdrowie człowieka, jednak tylko w kontekście chorób układu krążenia. Polifenole zawarte w winie poprawiają profil lipidów, wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe oraz poprawiają funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych i wrażliwość tkanek na insulinę. Niestety, inne narządy (wątroba, mózg) nie podlegają już takiej protekcji.

Pozytywne aspekty rezygnacji z alkoholu

Odstawienie alkoholu przynosi wyłącznie korzyści dla zdrowia. Jego wyeliminowanie z diety zmniejsza ryzyko chorób wątroby, wpływa na jakość snu i poprawia nastrój. Ułatwia także zrzucenie zbędnych kilogramów. Badania naukowe nad spożywaniem alkoholu udowadniają, że jest on przyczyną wcześniejszych zgonów, a osoby regularnie go nadużywające, mogą stracić nawet do kilkunastu lat życia. Są to wystarczające argumenty, zachęcające do rezygnacji z alkoholu i cieszenia się z dłuższego i zdrowszego życia.