Kaszka na twarzy - przyczyny i badania, które pozwolą Ci je odnaleźć

Redakcja Diagnostyki


Udostępnij

Kaszka na twarzy to powszechny problem dermatologiczny, który może dotknąć zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Objawia się drobnymi, grudkowatymi zmianami na skórze, które mogą być białe, czerwone, pojawiać się na czole, brodzie czy innych partiach twarzy. W tym artykule omówimy główne przyczyny pojawiania się kaszki na twarzy, badania, które mogą pomóc w ich identyfikacji oraz związek między zdrowiem jelit a kondycją skóry.

kaszka na twarzy

Gdzie szukać przyczyny kaszki na twarzy?

Biała kaszka na twarzy najczęściej wynika z zatykania porów przez sebum i martwe komórki naskórka. Może być to efekt nieodpowiedniej pielęgnacji skóry, nadmiernego używania kosmetyków lub zmian hormonalnych. Przyczyny te mogą prowadzić do powstawania zaskórników zamkniętych, które przybierają postać białych grudek. Czerwona kaszka na twarzy może być objawem stanu zapalnego skóry. Powodem może być reakcja alergiczna, infekcja bakteryjna, wirusowa lub grzybicza, a także podrażnienie skóry przez agresywne kosmetyki. Innym częstym powodem jest trądzik różowaty, który charakteryzuje się czerwonymi grudkami i krostami. Drobna kaszka na czole może być spowodowana nadmiernym wydzielaniem sebum, stresem, a także nieodpowiednią dietą. Czoło to jeden z obszarów, gdzie skóra produkuje najwięcej sebum, co sprzyja zatykaniu porów i powstawaniu drobnych grudek. Kaszka na brodzie często związana jest z problemami hormonalnymi. W szczególności u kobiet może to być związane z cyklem menstruacyjnym, ciążą czy stosowaniem antykoncepcji hormonalnej. Ponadto, broda jest miejscem, które często dotykamy rękami, co może prowadzić do przenoszenia bakterii i zatykania porów.

Rola mikrobioty jelitowej w problemach skórnych

Mikrobiota jelitowa odgrywa kluczową rolę w zdrowiu całego organizmu, w tym również skóry. Jelita są zamieszkiwane przez ogromną ilość mikroorganizmów, które wpływają na nasz układ odpornościowy, trawienie, a także stan skóry. Zaburzenia równowagi mikrobioty jelitowej, takie jak dysbioza, mogą prowadzić do stanów zapalnych w organizmie, które często manifestują się problemami skórnymi, w tym kaszką na twarzy. Zarówno jelita, jak i skóra są silnie unerwione i unaczynione. Układy odpornościowe obu narządów są stale aktywowane w celu zapewniania równowagi. To właśnie poprzez działanie elementów układu immunologicznego występującymi pomiędzy jelitami a skórą, możliwa jest komunikacja jelito-skóra. W związku z tym choroby skóry mogą wpływać na mikrobiotę jelitową, ale również mikrobiota jelit może wpływać na kondycję i ogólną homeostazę skóry. Według ostatnich badań mikrobiom jelitowy wydaje się brać udział w funkcjonowaniu bariery skórnej poprzez kontrolowanie modulującego wpływu na odporność ogólnoustrojową. Jest to możliwe również poprzez wytwarzane przez bakterie odżywiające nabłonek jelita, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wykazują na skórze działania przeciwzapalne.

Dieta a problemy ze skórą

Na stan skóry można wpłynąć dietą. Niedobory pokarmowe na skutek źle prowadzonej diety czy chorób mogą pogorszyć stan skóry. Szczególnie ważne dla jej zdrowia są witaminy A, E, C, B2, B3, B6, cynk, kwasy omega 3 oraz woda. Witamina C jest antyoksydantem, przeciwdziała starzeniu się skóry. Ponadto bierze udział w syntezie kolagenu, który jest niezbędny dla zachowania optymalnej jędrności skóry. Tę cenną substancję możesz znaleźć m.in. w papryce, zielonej pietruszce, porzeczkach, czy pomarańczach. Witamina A ma także działanie przeciwutleniające, a ponadto pozytywnie wpływa na stan oczu. Duże ilości tej witaminy zawarte są np. w marchwi, dyni, morelach. Witamina A znajduje się też w jajkach, produktach mlecznych i rybach. Skóra potrzebuje także witaminy E, która ma działanie przeciwstarzeniowe i wpływa na nawilżenie. Bardzo dobrym źródłem tej witaminy są orzechy włoskie i ziemne, migdały, pestki dyni i nierafinowane oleje roślinne. Kluczem do zdrowej i młodo wyglądającej skóry jest zróżnicowana dieta, bogata w warzywa, owoce, kasze, orzechy i nasiona. Są jednak też składniki, których należy unikać, aby cieszyć się gładką, promienną i nawilżoną skórą. W swojej diecie warto ograniczyć spożycie soli, cukru, alkoholu. Zdarza się również, że w naszej diecie pojawiają się produkty, na które mamy nadwrażliwość pokarmową IgG zależną. Reakcje IgG zależne to opóźnione reakcje immunologiczne, które mogą wystąpić kilka godzin do kilku dni po spożyciu określonego pokarmu. Są one wynikiem wytwarzania przeciwciał IgG przeciwko antygenom pokarmowym. W przeciwieństwie do reakcji IgE zależnych, które powodują natychmiastowe reakcje alergiczne, reakcje IgG zależne są trudniejsze do zidentyfikowania z powodu ich opóźnionego charakteru. Reakcje IgG zależne mogą prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego w organizmie, co może manifestować się na skórze w postaci kaszki na twarzy. Kiedy układ odpornościowy reaguje na pokarmy, uwalniane są mediatory zapalne, które mogą wpływać na gruczoły łojowe i prowadzić do zatkania porów oraz powstawania drobnych, grudkowatych zmian skórnych.

Przeczytaj także: https://diag.pl/pacjent/artykuly/swedzace-krostki-na-ciele-sprawdz-co-moze-je-powodowac/

Diagnostyka zmian skórnych – kaszka

Aby skutecznie zidentyfikować przyczyny kaszki na twarzy, warto przeprowadzić kilka badań diagnostycznych:

  1. Badania dermatologiczne – wizyta u dermatologa pozwoli na dokładne obejrzenie zmian skórnych i przeprowadzenie testów, które mogą wykluczyć infekcje bakteryjne, grzybicze czy wirusowe.
  2. Badania hormonalne – w przypadku podejrzenia problemów hormonalnych, lekarz może zlecić badania krwi w celu sprawdzenia poziomu hormonów.
  3. Testy nadwrażliwości pokarmowych – Należy podkreślić, że do sprawnego funkcjonowania mikrobioty skóry i jelit potrzebne jest też odpowiednie odżywienie. W chorobach skóry o podłożu zapalnym wsparciem okazuje się zastosowanie diety przeciwzapalnej. Dietę taką można wprowadzić na podstawie wyników badań nadwrażliwości pokarmowych np. ImuPro. Dzięki eliminacji produktów powodujących nadwrażliwość można zmniejszyć nasilenie stanu zapalnego w organizmie. Taka dieta w połączeniu z odpowiednią suplementacją probiotyczną stanowi wsparcie dla skóry.
  4. Analiza mikrobioty jelitowej – Badanie mikrobioty jelitowej np. Mikrobiota jelitowa Basic może pomóc zidentyfikować dysbiozę, która może przyczyniać się do problemów skórnych. Zastosowanie odpowiednio dobranej probiotykoterapii może przyczynić się do odbudowy bariery jelitowej i przywrócenia równowagi mikrobiologicznej.

Przeczytaj również: https://diag.pl/pacjent/artykuly/tradzik-rozowaty-a-sibo/

Podsumowanie

Kaszka na twarzy to problem, który może mieć różne przyczyny, od zaburzeń hormonalnych po reakcje alergiczne i infekcje. Kluczowe jest przeprowadzenie odpowiednich badań, aby skutecznie zidentyfikować źródło problemu i wdrożyć właściwe leczenie. Mikrobiota jelitowa odgrywa ważną rolę w zdrowiu skóry, dlatego dbanie o jej równowagę poprzez odpowiednią dietę, probiotyki i zdrowy styl życia może znacząco pomóc w zapobieganiu i leczeniu kaszki na twarzy. Regularne wizyty u dermatologa, dbanie o higienę skóry oraz zdrowy styl życia mogą znacząco pomóc w zapobieganiu i leczeniu kaszki na twarzy.

Bibliografia

  • Bowe, W. P., & Logan, A. C. (2011). Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis - back to the future? Gut Pathogens, 3(1), 1.
  • Sivamani, R. K., Lev-Tov, H., Riedl, M., & Patel, F. (2013). The Gut-Skin Axis: The Importance of the Microbiome. Clinical Dermatology, 31(1), 60-69.
  • Tsuji, H., Matsuda, Y., & Takahashi, T. (2013). Gut microbiota in health and disease. Annals of Nutrition and Metabolism, 63(Suppl 2), 5-16.