20 października 2022 - Przeczytasz w 3 min

Mikrobiota – jaką rolę pełni w organizmie?

Mikrobiota to ogół mikroorganizmów (bakterie, archeony, grzyby, pierwotniaki) zasiedlających organizm człowieka. Ze względu na ogromne znaczenie dla zdrowia i życia, ostatnimi czasy mikrobiota stanowi przedmiot dużego zainteresowania naukowców różnych dziedzin biologii i medycyny. Szereg prowadzonych badań nad znaczeniem składu mikrobioty, dostarcza informacji głównie o korzystnym wpływie obecności drobnoustrojów w naszym organizmie. Dlaczego mikrobiota jest istotna w funkcjonowaniu organizmu, od czego zależy jej skład i jak ją zbadać?

mikrobiota

Mikrobiota jelitowa

Badania nad wpływem mikroorganizmów zamieszkujących organizm człowieka trwają od początku dwudziestego wieku. Zapoczątkował je rosyjski naukowiec – Eli Metchnikoff, który długowieczność zamieszkujących tereny wiejskie Bułgarów powiązał ze spożywaniem dużej ilości sfermentowanych produktów mlecznych (bakterie kwasu mlekowego). Sto lat później, nadal najczęstszym przedmiotem zainteresowania naukowców, dietetyków, ale także świadomych pacjentów jest mikrobiota jelitowa. Przemawia za tym fakt, że ilość bakterii zgromadzona w jelitach jest dziesięciokrotnie większa niż komórek budujących cały organizm człowieka, a w obrębie samego jelita grubego masa bakterii wynosi około 2 kilogramy. To gatunkowy skład tzw. mikrobioty jelitowej, czyli flory jelit odpowiada za prawidłową produkcję witamin z grupy B i witaminy K, usprawnia również perystaltykę jelit. Bakterie jelitowe, poza wspomaganiem trawienia pokarmu znajdującego się w jelitach, pełnią szereg innych, istotnych funkcji. Modulują odporność organizmu, wspomagają metabolizm i syntezę związków chemicznych, w tym ważnych dla funkcjonowania układu nerwowego neuroprzekaźników, np. istotnej dla dobrego samopoczucia serotoniny oraz kwasu ɣ-aminomasłowego – GABA. Wśród dobroczynnych gatunków bakterii zasiedlających najliczniej przewód pokarmowy wymienia się m.in.: Bifidobacterium ssp., Bacterioides ssp. i Lactobacillus spp. Nieodłącznym elementem mikrobioty jelitowej są również grzyby. Grzyby z rodzaju Candida (Candida spp.) stanowią w niewielkim odsetku skład prawidłowej mikroflory człowieka, zasiedlając wraz z bakteriami m.in. skórę, jamę ustną, prącie, pochwę, ale także jelita. Są natomiast najliczniejszą składową tzw. mykobiomu, czyli całej puli grzybów bytujących w organizmie człowieka. Powszechnym przedstawicielem mykobiomu, również jelitowego jest gatunek Candida albicans.    

Mikrobiota badanie

Badanie składu mikrobioty wykonuje się w laboratorium mikrobiologicznym. Badanie to wymaga posiewania pobranego materiału na specjalne podłoża, zapewniające wzrost różnych mikroorganizmów. W przypadku mikrobioty jelitowej materiałem do badania jest próbka kału, w przypadku mikrobioty dróg rodnych będzie to wymaz z pochwy. Co raz częściej w ustaleniu gatunków zasiedlających organizm człowieka wykorzystuje się techniki biologii molekularnej i identyfikuje bakterie, czy też grzyby na podstawie materiału genetycznego.

Skład mikrobioty jelitowej może diametralnie różnić się w obrębie danej populacji, ze względu na ogromną ilość czynników, które wywierają na niego wpływ. Pierwszym czynnikiem warunkujący skład mikrobioty jelitowej jest rodzaj porodu. Poród fizjologiczny, w przeciwieństwie do cesarskiego cięcia zapewnia noworodkowi kontakt z mikrobiotą dróg rodnych matki i wstępną kolonizację organizmu. Wśród innych czynników modyfikujących skład mikrobioty wymienia się sposób żywienia noworodka (karmienie piersią, karmienie mlekiem modyfikowanym), różnorodność diet, które modyfikowane są w przebiegu życia (np. wykluczenie z diety produktów mięsnych), spożywane leki (szczególnie antybiotykoterapia), stres, wysiłek fizyczny oraz przebyte choroby.

Mikrobiota a mikrobiom

Bardzo często określenie mikrobiota zamiennie stosuje się z określeniem mikrobiom. Na czym polega różnica? Otóż mikrobiota to wszystkie mikroorganizmy zasiedlające organizm, natomiast mikrobiom to zbiór genów mikrobioty. Zatem mikrobiom stanowi składową mikrobioty, a wymienne używanie tych określeń jest błędem.

Bibliografia

  1. The mutual interplay of gut microbiota, diet and human disease. Illiano P, Brambilla R, Parolini C. FEBS J. 2020 Mar;287(5):833-855. doi: 10.1111/febs.15217. Epub 2020 Feb 3. PMID: 31955527.
  2. Znaczenie mikrobioty jelitowej w kształtowaniu zdrowia człowieka — implikacje w praktyce lekarza rodzinnego. Gałęcka M. i wsp. Forum Medycyny Rodzinnej 2018, tom 12, nr 2, 50–59
  3. Mikrobiom człowieka. Malinowska M, Tokarz-Deptuła B, Deptuła W. POST. MIKROBIOL., 2017, 56, 1, 33–42.
  4. Gut Microbiome: What We Do and Don’t Know. Cresci GA, Bawden E. Nutr Clin Pract. 2015 Dec;30(6):734-46. doi: 10.1177/0884533615609899. Epub 2015 Oct 8. PMID: 26449893; PMCID: PMC4838018.
Powiązane pakiety

E-PAKIET PROFILAKTYCZNY PODSTAWOWY
W pakiecie uwzględniono morfologię krwi - podstawowe badanie oceniające ogólną kondycję organizmu. Badanie wnosi wiele istotnych informacji na temat odporności organizmu, chorób przewlekłych, możliwych niedoborów pierwiastków lub witamin będących przyczyną anemii, toczących się infekcji o różnej etiologii czy poważnych chorób hematologicznych. Pomiar stężenia glukozy i poszczególnych składowych lipidogramu pomoże w ocenie Twojego metabolizmu, czyli procesu przemian węglowodanów i lipidów. W ocenie gospodarki węglowodanowej kluczowy jest pomiar stężenia glukozy. Wysokie stężenie glukozy na czczo najczęściej jest wynikiem choroby metabolicznej – cukrzycy, uznanego czynnika ryzyka udaru mózgu. Cukrzyca (szczególnie typu II) jest chorobą podstępną, która wiele lat może przebiegać bezobjawowo i niepostrzeżenie prowadzić w tym czasie do groźnych, najczęściej naczyniowych powikłań zagrażających zdrowiu i życiu. Pomiar stężenia poszczególnych składowych lipidogramu to element diagnostyki zaburzeń lipidowych, które nadal stanowią najbardziej rozpowszechniony czynnik ryzyka chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu. Cennym uzupełnieniem pakietu jest badanie stężenia CRP. Podwyższone stężenie CRP wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób sercowo – naczyniowych, np. miażdżycy której konsekwencją może być udar mózgu. Ponadto CRP to niespecyficzny wskaźnik stanu zapalnego, którego stężenie wzrasta najczęściej w przebiegu infekcji bakteryjnej, po urazach, ale także w przebiegu przewlekłych chorób zapalnych jak reumatoidalne zapalenie stawów i nieswoiste zapalne choroby jelit oraz w chorobach nowotworowych. Doskonałym uzupełnieniem Pakietu profilaktycznego podstawowego są badania umożliwiające: określenie przyczyny anemii (żelazo, ferrytyna, witamina B12, kwas foliowy) - zestaw uzupełniający dostępny w obniżonej cenie - sprawdź tutaj wykrycie zaburzeń układu odpornościowego (witamina D, IgG) - zestaw uzupełniający dostępny w obniżonej cenie - sprawdź tutaj wykrycie, monitorowanie przebiegu i leczenia chorób metabolicznych (hemoglobina glikowana, Apo B, lipoproteina a) - zestaw uzupełniający dostępny w obniżonej cenie - sprawdź tutaj wykrycie niedoboru witamin i minerałów - pakiet dostępny w obniżonej cenie - sprawdź tutaj   Czas oczekiwania na wyniki e-pakietu w większości laboratoriów wynosi 1 dzień roboczy.* *Czas prezentowany jest w dniach roboczych i może ulec zmianie ze względu na uwarunkowania laboratoryjne i nie stanowi zobowiązania do realizacji usługi w tym czasie. Informację o przewidywanym czasie wykonania wszystkich badań objętych pakietem, zależnie od wybranego punktu pobrań, można sprawdzić na podstronach poszczególnych badań, wybierając placówkę realizacji lub kontaktując się z infolinią.   Uwaga! Jeżeli kupujesz badanie dla dziecka, zrealizuj je w punkcie przyjaznym dzieciom - sprawdź PUNKTY PRZYJAZNE DZIECIOM.