Aminopeptydaza
Aminopeptydaza inaczej hydrolaza alfa-aminoacylopeptydów; jest to enzym proteolityczny z grupy egzopeptydaz, czyli enzymów odcinających skrajne fragmenty łańcucha białkowego. Aminopeptydazy odczepiają końcowe aminokwasy łańcucha peptydowego działając na aminokwasy N- końcowe. Produkowane są w gruczołach jelitowych rozmieszczonych w błonie śluzowej jelita cienkiego. Aminopeptydazy odpowiedzialne są za trawienie białek zachodzące w jelitach.
Obecność tych egzopeptydaz umożliwia rozkład białek na aminokwasy, które następnie wchłaniane są do krwi i dalej wykorzystywane m.in. jako cząstki budulcowe. Inna grupą aminopeptydaz są aminopeptydazy łożyskowe produkowane w komórkach łożyska. Ich rola to dezaktywacja peptydów regulujących szkodliwe procesy metaboliczne m.in. ograniczają działanie peptydów wazoaktywnych, zmniejszając ryzyko pojawienia się takich powikłań jak: stan przedrzucawkowy, nadciśnienie tętnicze czy poród przedwczesny. W praktyce klinicznej największe znaczenie ma aminopeptydaza leucynowa.
Obecna jest w komórkach wątroby, kanalików żółciowych, w jelicie cienkim i trzustce, a wzrost jej aktywności koreluje z uszkodzeniem tych struktur. Badanie to jest rzadko wykonywane, jednak to ważny wskaźnik stosowany w monitorowaniu przerzutów do wątroby (czuły wskaźnik cholestazy) oraz diagnostyce raka trzustki, ale też niedrożności dróg żółciowych, uszkodzenia hepatocytów i przewodów żółciowych oraz monitorowania nowotworu złośliwego nerki.