Lactobacillus

Mgr Jolanta Paw艂owska


Udost臋pnij

Lactobacillus (艂ac.) to pa艂eczka kwasu mlekowego 鈥 bakteria nale偶膮ca do pa艂eczek z rodziny Lactobacillaceae. W 1892 roku niemiecki lekarz ginekolog, Albert D枚derlein, jako pierwszy opisa艂 wyst臋powanie Lactobacillus acidophilus w pochwie.

Pa艂eczki kwasu mlekowego to bakterie wyst臋puj膮ce naturalnie w otaczaj膮cym nas 艣rodowisku (woda 艣cieki, ro艣liny, produkty spo偶ywcze), stanowi膮 te偶 flor臋 bakteryjn膮 przewodu pokarmowego cz艂owieka (g艂贸wnie niemowl膮t karmionych piersi膮), jamy ustnej oraz pochwy doros艂ych kobiet.

Wytwarzane przez Lactobacillus liczne bakteriocyny (bia艂ka zapobiegaj膮ce wzrostowi innych organizm贸w), czyli kwas mlekowy oraz nadtlenek wodoru, odgrywa wa偶n膮 rol臋 w zapobieganiu kolonizacji i rozmna偶aniu si臋 innych drobnoustroj贸w. Bakterie Lactobacillus mog膮 sta膰 si臋 chorobotw贸rcze w przypadku os贸b o obni偶onej odporno艣ci (nowotwory, choroby infekcyjne, cukrzyca, immunosupresja).

Jako probiotyki stosowane s膮 z powodzeniem w leczeniu i profilaktyce biegunek, zaburzeniach trawienia i czynno艣ci jelit oraz w zaka偶eniach pochwy. Wykorzystywane s膮 te偶 celem odbudowy flory bakteryjnej po antybiotykoterapii oraz przywr贸cenia r贸wnowagi bakteryjnej w pochwie.

W przemy艣le stosowane s膮 do produkcji produkt贸w mleczarskich, kiszonej kapusty i og贸rk贸w.