Mikroelementy
Mikroelementy – mikroskładniki, pierwiastki śladowe - to niezbędne pierwiastki śladowe, których organizm potrzebuje w niewielkich ilościach dla utrzymania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania. Chociaż są one wymagane w mniejszych ilościach niż makroelementy, ich obecność jest kluczowa dla różnych procesów fizjologicznych organizmu. Odgrywają istotną rolę w zapobieganiu niedoborom, wspierając funkcje układu odpornościowego, metaboliczne, stanowią skład płynów ustrojowych, enzymów, związków wysokoenergetycznych oraz odgrywają inne kluczowe procesy w organizmie. U ludzi zapotrzebowanie na te pierwiastki wynosi poniżej 100 mg na dobę.
Przykładami mikroelementów w diecie są:
- jod,
- żelazo,
- fluor,
- bor,
- kobalt,
- miedź,
- chrom,
- cynk,
- mangan,
- molibden,
- selen.
Żelazo jest niezbędne do produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen we krwi. Jod jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, które regulują metabolizm. Natomiast mangan bierze udział w procesie w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów.