Mikroelementy

Mgr Agnieszka Nowak


Udostępnij

Mikroelementy – mikroskładniki, pierwiastki śladowe - to niezbędne pierwiastki śladowe, których organizm potrzebuje w niewielkich ilościach dla utrzymania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania. Chociaż są one wymagane w mniejszych ilościach niż makroelementy, ich obecność jest kluczowa dla różnych procesów fizjologicznych organizmu. Odgrywają istotną rolę w zapobieganiu niedoborom, wspierając funkcje układu odpornościowego, metaboliczne, stanowią skład płynów ustrojowych, enzymów, związków wysokoenergetycznych oraz odgrywają inne kluczowe procesy w organizmie. U ludzi zapotrzebowanie na te pierwiastki wynosi poniżej 100 mg na dobę.

Przykładami mikroelementów w diecie są:

  • jod,
  • żelazo,
  • fluor,
  • bor,
  • kobalt,
  • miedź,
  • chrom,
  • cynk,
  • mangan,
  • molibden,
  • selen.

Żelazo jest niezbędne do produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen we krwi. Jod jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, które regulują metabolizm. Natomiast mangan bierze udział w procesie w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów.