Osteomalacja
Osteomalacja to choroba metaboliczna kości, charakteryzująca się ich zmiękczeniem spowodowanym niedostatecznym uwapnieniem nowo utworzonej tkanki kostnej. Jest to stan związany głównie z niedoborem witaminy D, który prowadzi do zaburzeń w metabolizmie wapnia i fosforu, niezbędnych do prawidłowego tworzenia i utrzymania zdrowej tkanki kostnej.
Osteomalacja - objawy
Objawy osteomalacji mogą być niespecyficzne i obejmują: bóle kości i mięśni (zwłaszcza w dolnej części pleców, biodrach, miednicy, udach i żebrach) oraz osłabienie mięśniowe, które może prowadzić do trudności w chodzeniu i wstawaniu.
Aby zapobiegać osteomalacji, ważne jest utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy D poprzez regularną ekspozycję na słońce i spożywanie żywności bogatej w witaminę D, takiej jak tłuste ryby, wzbogacone produkty mleczne i jaja. Wskazane jest spożywanie wystarczającej ilości wapnia poprzez dietę lub suplementy oraz monitorowanie zdrowia kości i regularne badania, szczególnie u osób z grupy ryzyka, takich jak osoby starsze, pacjenci z chorobami przewlekłymi lub przyjmujący leki wpływające na metabolizm witaminy D.