Anemia w ciąży - co powinnam jeść?
Pytanie
Jestem w ciąży, ale niestety mam anemię. Co powinnam jeść, alby poprawić swoje wyniki. Oprócz leków chciałabym wspomóc się dietą.
Odpowiedź specjalisty
Jeśli masz anemię w ciąży, istotne jest, abyś stosowała odpowiednią dietę bogatą w składniki odżywcze, które pozwolą utrzymać odpowiedni poziom hemoglobiny. Produkty takie jak czerwone mięso, drób, ryby, jaja, fasola, soczewica, szpinak, gorzka czekolada są bogate w żelazo, które jest kluczowym składnikiem dla produkcji hemoglobiny. Spożywanie produktów bogatych w witaminę C, takich jak pomarańcze, cytryny, kiwi, papryka, truskawki, może pomóc w lepszej absorpcji żelaza roślinnego (niehemowego). Kwas foliowy jest także równie istotny dla prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. Znajdziesz go w warzywach liściastych (szpinak, jarmuż), roślinach strączkowych (fasola, soczewica), awokado, pomarańczach i orzechach. Produkty takie jak mięso, ryby, jaja i produkty mleczne są dobrym źródłem witaminy B12, która jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek. Pamiętaj, aby unikać jedzenia, które może utrudniać wchłanianie żelaza, takiego jak nadmiar herbaty, kawy i produktów bogatych w wapń.