Co jeść przy wysokim moczniku?
Pytanie
Mój mąż od lat ma problemy z nerkami. Ostatnio jego poziom mocznika znacznie się zwiększył i lekarz zalecił wprowadzenie specjalnej diety. Co może jeść przy wysokim moczniku, a z czego lepiej zrezygnować?

Odpowiedź specjalisty
Podwyższone stężenie mocznika we krwi jest jednym z parametrów towarzyszących przewlekłej chorobie nerek. Osoby zmagające się z ciężkim upośledzeniem funkcji nerek powinny nie tylko stosować zalecone przez nefrologa leki, ale również przestrzegać odpowiedniej diety. Podstawą diety jest ograniczenie zawartości białka w diecie, czyli makroskładnika, z którego przemian powstaje mocznik. Dodatkowo zaleca się zmniejszenie spożycia produktów bogatych w sód (zawierających sól kuchenną), potas (pomidorów, nasion roślin strączkowych, kakao) i fosforany (orzechów, nasion, żółtych serów). Przy wysokim moczniku można spożywać m.in. takie produkty, jak: makarony, ryż, warzywa o niskiej zawartości potasu, owoce.
Autor: lek. Agnieszka Żędzian
Specjalista
