Hipoglikemia reaktywna a kawa – czy dozwolone jest picie kawy?
Pytanie
Ostatnio zdiagnozowano u mnie hipoglikemię reaktywną. Zastanawiam się, w jaki sposób spożywanie kawy może wpływać na tę dolegliwość. Czy kofeina może nasilać objawy hipoglikemii reaktywnej lub przyczyniać się do większej niestabilności poziomu cukru we krwi?

Odpowiedź specjalisty
Hipoglikemia reaktywna, czyli spadek stężenia glukozy we krwi kilka godzin po posiłku, jest wynikiem nadmiernej odpowiedzi organizmu na wzrost glukozy. Spożywanie kawy, zwłaszcza na czczo lub w dużych ilościach, może wpływać na tę dolegliwość na kilka sposobów. Kofeina pobudza wydzielanie adrenaliny, która z jednej strony może prowadzić do podwyższenia poziomu glukozy we krwi w krótkim czasie, ale z drugiej strony może także zwiększać wrażliwość na insulinę i sprzyjać większym wahaniom poziomu cukru, co potencjalnie może nasilać objawy hipoglikemii reaktywnej. Ponadto kawa, jeśli jest spożywana bez dodatków, takich jak mleko czy cukier, może zwiększać wydzielanie insuliny u osób wrażliwych, co przyspiesza spadek poziomu glukozy po wcześniejszym jego wzroście. W praktyce wpływ kawy na hipoglikemię reaktywną może być różny w zależności od indywidualnej tolerancji organizmu, dawki kofeiny, a także tego, czy kawa jest spożywana samodzielnie, czy w towarzystwie posiłku. Jeśli zauważa Pan, że picie kawy wywołuje lub nasila objawy, takie jak osłabienie, zawroty głowy czy drżenie rąk, warto ograniczyć jej spożycie lub wybierać kawy bezkofeinowe.
Specjalista
