Jak odbudować florę bakteryjną jelit
Pytanie
Jak odbudować florę bakteryjną jelit? Często choruję i przyjmuję leki na stałe. Obawiam się, że może to odbić się na moim zdrowiu, ponieważ nie biorę żadnych leków ochronnych. Jak odbudować florę bakteryjną jelit, zwłaszcza jeśli niektóre z moich dolegliwości związane są z problemami trawiennymi?

Odpowiedź specjalisty
Odbudowa mikrobiomu jelit (flory bakteryjnej), zwłaszcza po częstych chorobach i lekach, jest kluczowa dla wsparcia odporności, przywrócenia fizjologicznych procesów trawiennych i poprawy ogólnego stanu zdrowia. Probiotyki zawierają żywe kultury bakterii, które wspierają mikrobiotę jelit. Probiotyki z grupy Lactobacillus i Bifidobacterium są jednymi z najczęściej wykorzystywanych szczepów dobroczynnych bakterii.
W organizmie pełnią funkcję ochronną, między innymi poprzez produkcję kwasu mlekowego w procesie fermentacji. Dzięki temu tworzą niekorzystne warunki dla rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych, wspierając organizm w zapobieganiu oraz zwalczaniu infekcji. Ich działanie polega również na rywalizacji z patogenami o miejsce przyczepienia się do komórek nabłonka jelitowego oraz o dostęp do substancji odżywczych.
Pożyteczne kultury bakterii znajdują się także w fermentowanych produktach: jogurcie naturalnym, kefirze, maślance oraz kiszonych produktach roślinnych. Kiszonki stanowią też cenne źródło prebiotyków i skutecznie stymulują nasze bakterie jelitowe do wzrostu, jednakże nie zastąpią one suplementacji probiotykiem. Podczas prowadzenia probiotykoterapii należy szczególną uwagę zwrócić na podaż błonnika w diecie. Błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit i wspiera rozwój korzystnych bakterii. Znajdziemy go w: warzywach i owocach, otrębach, płatkach zbożowych, orzechach, nasionach. Podczas odbudowy mikrobioty (flory bakteryjnej jelit) należy unikać cukrów prostych i przetworzonej żywności. Ograniczyć trzeba spożycie słodyczy, żywności fast food, słodzonych napojów gazowanych. Cukier i konserwanty sprzyjają rozwojowi bakterii patogennych i grzybów (np. Candida).
Niezbędnym elementem efektywnej regeneracji jelit jest picie odpowiedniej ilości płynów (ok. 1,5–2 l dziennie), co wspiera perystaltykę jelit i detoksykację. Wskazane są także zioła wspierające mikrobiotę: rumianek, mięta, koper włoski, imbir, lukrecja, które ponadto łagodzą stany zapalne i wspierają trawienie. Dodatkowo pamiętajmy, że dobroczynnym bakteriom jelitowym sprzyja unikanie, redukcja przewlekłego stresu, wysypianie się oraz regularna aktywność fizyczna.
Specjalista
