Jak zakwasić żołądek? Czy to bezpieczne?
Pytanie
Słyszałam, że aby lepiej trawić, warto zakwaszać żołądek. Czy to prawda? Jeżeli tak, to jak zakwasić żołądek, by przebiegało to w bezpieczny dla organizmu sposób?
![miniatura autora](https://media.diag.pl/wp-content/uploads/sites/5/2024/05/06105307/avatar-2.png)
Odpowiedź specjalisty
Teoria zakwaszania żołądka w celu poprawy trawienia opiera się na założeniu, że niskie pH w żołądku sprzyja lepszemu trawieniu pokarmu. Jeśli masz problemy z trawieniem lub odczuwasz zgagę, niestrawność lub inne problemy gastryczne, warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Poprawę trawienia przynosi zrównoważona dieta, regularne posiłki, unikanie pokarmów, które wywołują zgagę, unikanie stresu, nadmiernego spożycia kawy i palenia papierosów. Do sprawdzonych metod zakwaszenia żołądka należy spożywanie octu jabłkowego, witaminy C w proszku oraz soku z cytryny. Ważne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Ponadto, żołądek można zakwasić stosując kwas solny z betainą, dostępny w kapsułkach, będący naturalnym składnikiem soku żołądkowego oraz krople żołądkowe, które poprawiają trawienie i stymulują wydzielanie kwasów żołądkowych, stosując kilka kropel przed posiłkiem.
Specjalista
![miniatura autora](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fmedia.diag.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fsites%2F5%2F2024%2F05%2F06105307%2Favatar-2.png&w=256&q=75)