Jaka dieta przy IBS z zaparciami będzie odpowiednia?
Pytanie
Zdiagnozowano u mnie zespół jelita drażliwego z przewagą zaparć. Próbuję różnych zmian w jedzeniu, ale nadal mam problemy z wypróżnianiem i wzdęciami. Jak powinna wyglądać dieta przy IBS z zaparciami? Czy są konkretne produkty, które warto jeść lub unikać, żeby poprawić pracę jelit?
AS
Odpowiedź specjalisty
Dieta przy IBS z zaparciami przede wszystkim powinna wspierać perystaltykę jelit, a jednocześnie nie nasilać wzdęć. W wielu przypadkach ulgę przynosi dieta typu low FODMAP, która eliminuje produkty nasilające fermentację w jelitach. Jednak taka dieta, często jest uboga w błonnik, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na podaż błonnik rozpuszczalnego, który reguluje pracę jelit, ale nie działa wzdymająco. Znajdziemy go m.in. w płatkach owsianych, siemieniu lnianym, nasionach chia, niedojrzałych bananach czy warzywach korzeniowych. Z drugiej strony należy uważać na nadmiar błonnika nierozpuszczalnego (np. otręby pszenne, duże ilości surowych warzyw kapustnych, rośliny strączkowe), ponieważ może on nasilać wzdęcia. Lepiej ograniczyć także słodziki poliole np. ksylitol, sorbitol, manniol, a także nadmiar fruktozy, w tym niektóre owoce (winogrona, arbuz, brzoskwinie, wiśnie, jabłka), napoje gazowane czy tłuste, smażone potrawy.
Dodatkowo warto wprowadzić suplementacje błonnikiem pokarmowym, częściowo zhydrolizowaną gumą guar lub arabinogalaktanem - regulujący pracę jelit i nie powodujący wzdęć. W trakcie takiej interwencji należy pamiętać o zwiększeniu ilości przyjmowanej wody (min 2 l wody na dzień). Ważnym elementem wspomagającym jest również regularna aktywność fizyczna, która poprawia motorykę jelit.