Kosmki jelitowe – jak wspomóc ich odbudowę?
Pytanie
Mam 23 lata i w ciągu ostatnich kilku miesięcy niezamierzenie schudłam 8 kg. Wykonane badania potwierdziły u mnie diagnozę celiakii i zanik kosmków jelitowych w jej przebiegu. Co wspiera ich odbudowę?
Odpowiedź specjalisty
Odbudowa kosmków jelitowych u osób zmagających się z celiakią jest możliwa dzięki ścisłemu przestrzeganiu diety bezglutenowej. Ich zanik u chorych jest spowodowany spożyciem glutenu – białka zawartego w pszenicy, jęczmieniu i życie, wywołującego stan zapalny w obrębie jelita, co z kolei przekłada się na upośledzenie wchłaniania i niezamierzoną utratę masy ciała. Właściwie dobrany jadłospis, wykluczający wszelkie produkty zawierające gluten, pozwala na regenerację kosmków jelitowych i ustąpienie objawów choroby. Należy pamiętać, iż leczenie powinno się odbywać pod kontrolą lekarza, który w razie potrzeby zaleci modyfikację diety lub wdrożenie suplementacji.