Nietolerancje pokarmowe - jakie badania wykonać?

Udostępnij
Pytanie

Po zjedzeniu produktów zbożowych cierpię na wzdęcia i oddaję luźne stolce. Koleżanka zasugerowała, że mogę cierpieć na nietolerancję glutenu. Jakie badania na nietolerancję pokarmową powinnam wykonać?

miniatura autora
Odpowiedź specjalisty

U osób, które w swojej codziennej diecie uwzględniają gluten (składnik zbóż, m.in. pszenicy, żyta, jęczmienia), mogą wystąpić zaburzenia związane z nadwrażliwością na niego: celiakia, nieceliakalna nietolerancja glutenu lub alergia na pszenicę. U osób z nietolerancją glutenu występują m.in.: wzdęcia, dyskomfort w jamie brzusznej, nudności, biegunki i zaparcia, ból brzucha. Rozpoznanie nietolerancji glutenu wymaga wykluczenia celiakii (m.in. obecności przeciwciał przeciwendomyzjalnych oraz przeciw transglutaminazie 2). U około połowy pacjentów stwierdza się natomiast obecność przeciwciał przeciwgliadynowych w klasie IgG. Pomocna w diagnostyce jest także gastroskopia z biopsją dwunastnicy.