Nietolerancje pokarmowe - jakie badania wykonać?
Pytanie
Po zjedzeniu produktów zbożowych cierpię na wzdęcia i oddaję luźne stolce. Koleżanka zasugerowała, że mogę cierpieć na nietolerancję glutenu. Jakie badania na nietolerancję pokarmową powinnam wykonać?
![miniatura autora](https://media.diag.pl/wp-content/uploads/sites/5/2024/05/06110431/avatar3.png)
Odpowiedź specjalisty
U osób, które w swojej codziennej diecie uwzględniają gluten (składnik zbóż, m.in. pszenicy, żyta, jęczmienia), mogą wystąpić zaburzenia związane z nadwrażliwością na niego: celiakia, nieceliakalna nietolerancja glutenu lub alergia na pszenicę. U osób z nietolerancją glutenu występują m.in.: wzdęcia, dyskomfort w jamie brzusznej, nudności, biegunki i zaparcia, ból brzucha. Rozpoznanie nietolerancji glutenu wymaga wykluczenia celiakii (m.in. obecności przeciwciał przeciwendomyzjalnych oraz przeciw transglutaminazie 2). U około połowy pacjentów stwierdza się natomiast obecność przeciwciał przeciwgliadynowych w klasie IgG. Pomocna w diagnostyce jest także gastroskopia z biopsją dwunastnicy.
Specjalista
![miniatura autora](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fmedia.diag.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fsites%2F5%2F2024%2F05%2F06110431%2Favatar3.png&w=256&q=75)