Co jeść przy chorej wątrobie? Zasady diety wątrobowej
Dieta to ważny element leczenia chorób wątroby. Jej zadaniem jest zahamowanie pogłębiających się zmian chorobowych, zapobieganie występowaniu powikłań i poprawa nawyków żywieniowych pacjenta. Dieta wątrobowa powinna być ustalona ze specjalistą adekwatnie do stanu i potrzeb chorego.
Ogólne zasady diety wątrobowej
Dieta wątrobowa to dieta lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczu. Wskazana jest, jak sama nazwa wskazuje, osobom zmagającym się z zaburzeniami funkcjonowania wątroby. Polecana jest w chorobach miąższu wątroby (np. stłuszczeniu, marskości, przewlekłym zapaleniu wątroby), kamicy pęcherzyka żółciowego, przewlekłym zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, w okresie zaostrzenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz w przewlekłym zapaleniu trzustki. Dieta wątrobowa może być stosowana również przez chorych przyjmujących leki, które stanowią obciążenie dla wątroby. Dodatkowo wspiera regenerację narządu u osób zdrowych. Odpowiednia dieta ma na celu przede wszystkim ochronę wątroby, odciążenie jej i wzmocnienie jej zdolności regeneracyjnych.
Oto główne zasady diety przy schorzeniach wątroby:
- W ciągu dnia powinno się spożywać 4–5 posiłków o umiarkowanej temperaturze, w regularnych odstępach czasu, w spokojnych warunkach, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
- Zalecanym sposobem przygotowywania dań jest gotowanie w wodzie i na parze oraz pieczenie w folii i pergaminie. Wyklucza się dania smażone, ciężkostrawne i tłuste.
- Powinno się wybierać świeże i dobrej jakości produkty, aby zminimalizować ryzyko spożywania toksyn grożących uszkodzeniem wątroby.
- Ograniczyć należy żywność z dużą ilością kwasów tłuszczowych trans i dodatków do żywności oraz wysoko przetworzoną.
- Całkowita dobowa ilość tłuszczu w diecie powinna mieścić się w przedziale 30–50 g. Nie powinien on dostarczać więcej niż 20% dziennej porcji energii.
- W zależności od rodzaju zdiagnozowanej choroby konieczne są odpowiednie modyfikacje jadłospisu. W przypadku chorób z zaburzoną funkcją wątroby białko podaje się w normie fizjologicznej około 0,8–1 g na kg masy ciała na dobę, przy wirusowym zapaleniu wątroby zaś rozważa się zwiększenie udziału tego makroskładnika w diecie.
- Konieczne jest zmniejszenie podaży produktów bogatych w błonnik pokarmowy.
Trzeba podkreślić, że pacjent powinien omówić dietę wątrobową ze specjalistą ds. żywienia, tak aby kaloryczność i udział poszczególnych składników pokarmowych zostały dostosowane do jego potrzeb indywidualnie.
Dieta wątrobowa – co jeść?
Oto przykładowe produkty dozwolone w diecie osób zmagających się z zaburzeniami wątroby:
- napoje – woda przegotowana i mineralna niegazowana, kawa zbożowa, herbata czerwona, czarna, zielona lub owocowa bez cukru, jogurt chudy, koktajle mleczno-owocowe bez cukru, soki z warzyw ubogo węglowodanowych, napoje z kwaśnego mleka i serwatki bez cukru o zawartości do 1,5% tłuszczu;
- pieczywo i produkty zbożowe – chleb typu graham i pełnoziarnisty, chrupki kukurydziane, bułki grahamki, płatki owsiane, brązowy ryż, kasza manna razowa, gryczana, jaglana, jęczmienna, proso, pęczak, makarony razowe;
- dodatki do pieczywa – chuda wędlina (np. polędwica, szynka drobiowa), pasty z warzyw, jaja faszerowane bez żółtek, chude serki homogenizowane i twarogowe;
- przyprawy – kwasek cytrynowy, koperek, natka pietruszki, czosnek, cebula, imbir, kminek, majeranek, kolendra, bazylia;
- zupy – pomidorowa, barszcz czerwony, jarzynowa z warzyw ubogo węglowodanowych, koperkowa, kalafiorowa, żurek, ryżowa, krupnik, zupy z maślanką lub serwatką, rosół jarski, zupy krem czyste i bez dodatków;
- sosy gorące – z dodatkiem jogurtu lub kefiru, na wywarach z warzyw, np. sos pomidorowy, potrawkowy, pietruszkowy, koperkowy;
- mięsa i ryby – cielęcina, wołowina, kurczak, indyk, jagnięcina, królik, dorsz, leszcz, szczupak, dorada, sola, pstrąg;
- warzywa – sałata, kabaczek, kalafior, cykoria, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek, rabarbar, szparagi, brokuły, szpinak, pomidor, szczaw, papryka;
- owoce – maliny, jagody, brzoskwinie, owoce cytrusowe, wiśnie, ananas, grejpfrut, borówki, jeżyny, truskawki, cytryna, jabłka, śliwki, kiwi;
- desery – kisiele, galaretki słodzone cukrem brzozowym, jogurty odtłuszczone, kompoty bez cukru, leguminy z serka homogenizowanego, sernik na zimno, owocowe sałatki z jogurtem, owoce z serkiem, jabłka pieczone z pianą, koktajle z owoców, ciastka owsiane.
Dieta wątrobowa – czego nie wolno jeść?
Oto przykładowe produkty niewskazane w diecie dla wątroby:
- napoje – słodzone cukrem, mocna kawa, kakao naturalne, nektary owocowe, soki owocowe z cukrem, pepsi, tłuste mleko, napoje alkoholowe;
- pieczywo i produkty zbożowe – białe i słodkie pieczywo typu chałki, bułki maślane, rogale, ciasta kruche, francuskie, ucierane, chleb z dodatkiem miodu czy karmelu, babki drożdżowe, płatki kukurydziane, czekoladowe, w polewie miodowej, z kawałkami czekolady, białe makarony, biała mąka, ryż biały, kasza manna;
- dodatki do pieczywa – tłuste wędliny, pasztetowa, boczek, salceson, kaszanka, konserwy mięsne, dżemy wysokosłodzone, tłuste sery podpuszczkowe, twarogowe, topione i żółte, marmolady;
- przyprawy – papryka ostra, sól w większych ilościach, musztarda, ocet, chili;
- zupy – na tłustych wywarach mięsnych, zagęszczane zasmażkami, grzybowa, kapuśniak, z dużą ilością śmietany, pieczywa, kaszy, grochu, makaronów lub fasoli, groszek ptysiowy, kluski francuskie;
- sosy – zawiesiste, tłuste, esencjonalne;
- mięsa i ryby – podroby, parówki, tłuste gatunki mięs, konserwy mięsne, potrawy nasiąknięte tłuszczem, smażone, pieczone;
- tłuszcz – boczek, łój, masło, smalec, słonina, śmietana, margaryny twarde;
- warzywa – mocno rozgotowane, z dużą ilością żółtek, cukru, majonezu, śmietany;
- owoce – w syropach, daktyle, gruszki, winogrona, rodzynki, dojrzałe banany, arbuzy;
- desery – wszystkie desery z cukrem, miodem, z dużą zawartością tłuszczu, np. torty, chałwa, czekolada, pączki, faworki.
Autor: dr n. o zdr. Olga Dąbska
Weryfikacja merytoryczna: lek. Agnieszka Żędzian
Bibliografia:
- H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2009.
- M. Grzymisławski, Dietetyka kliniczna, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2019.
- B. Hajdarevic, I. Vehabovic, T. Catic i wsp., The Role of Diet Therapy in the Treatment of Liver Disease, „Materia Socio Medica” 2020, t. 32, nr 3, s. 200–206.
- A. Laughin, Dieta dla wątroby, Astrum Media, 2014.
- D. Włodarek, Dietoterapia, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2014.