
Gruźlica jelit – czy jest zaraźliwa?
Gruźlica jelit to rzadkie, ale poważne schorzenie. Najczęściej rozwija się u osób chorych na gruźlicę płuc (wówczas mówimy o zakażeniu wtórnym), jednak do rozwoju choroby może dojść również w wyniku spożycia skażonej żywności. Objawy są niespecyficzne i mogą przypominać inne choroby jelit, co utrudnia i opóźnia diagnostykę. Wczesne rozpoznanie i odpowiednie leczenie są kluczowe dla skutecznego powrotu do zdrowia.

Czym jest gruźlica?
Gruźlica ( łac. tuberculosis) jest przewlekłym schorzeniem bakteryjnym, stanowiącym poważny problem medyczny oraz epidemiologiczny. Chorobę wywołują prątki kwasooporne z grupy Mycobacterium tuberculosis complex: Mycobacterium tuberculosis, Mycobacterium bovis i Mycobacterium africanum. Poznanie gruźlicy oraz identyfikacja czynnika ją wywołującego są dziełem niemieckiego lekarza Roberta Kocha, który za swoje osiągnięcia w tej dziedzinie został uhonorowany Nagrodą Nobla w 1905 roku.
Zgodnie z raportem WHO, w 2022 roku odnotowano 10,6 miliona nowych przypadków gruźlicy. Liczba ta może uwzględniać także osoby, które zachorowały we wcześniejszych latach, jednak z powodu utrudnień związanych z pandemią COVID-19 – takich jak ograniczony dostęp do opieki zdrowotnej – ich diagnoza i leczenie zostały opóźnione. Dodatkowo, w tym samym roku zarejestrowano 1,3 miliona zgonów spowodowanych gruźlicą.
Choroba najczęściej atakuje płuca (80-90% przypadków), przybierając postać np. gruźlicy prosówkowej, serowatego zapalenia płuc czy gruźlicy włóknisto-jamistej. Gruźlica o charakterze pozapłucnym to między innymi:
- gruźlica opłucnej,
- gruźlica węzłów chłonnych,
- gruźlica układu moczowo-płciowego,
- gruźlica kości i stawów,
- gruźlica ośrodkowego układu nerwowego,
- gruźlica układu pokarmowego (otrzewnej, wątroby, trzustki, śledziony, żołądka, jelit),
- gruźlica osierdzia,
- gruźlica skóry,
- gruźlica szpiku kostnego.
Gruźlica przewodu pokarmowego: gruźlica jelit
Gruźlica przewodu pokarmowego jest schorzeniem rzadkim – stanowi zaledwie 2% wszystkich przypadków gruźlicy na świecie. W sytuacji gruźlicy jelit obserwuje się ogniska gruźlicze, zlokalizowane głównie w okolicy odcinka krętniczo-kątniczego.
Warto przeczytać: https://diag.pl/pacjent/artykuly/gruzlica-objawy-leczenie-charakterystyka-choroby/
Gruźlica jelit zwykle dotyka osoby w wieku 30–55 lat i często jest związana z innymi zakażeniami gruźliczymi, takimi jak gruźlica płuc. U dzieci (podobnie jak w przypadku osób dorosłych) schorzenie nie jest zjawiskiem częstym, a jeśli wystąpi – ma podobny przebieg.
Gruźlica jelit – przyczyny
Pierwotna gruźlica jelit rozwija się w wyniku zakażenia prątkami gruźlicy, które przedostają się do organizmu człowieka głównie poprzez spożycie skażonej żywności, na przykład niepasteryzowanego mleka. Współcześnie, ze względu na wysokie standardy sanitarne i obowiązkową pasteryzację, przypadki tego typu zakażenia w krajach wysoko rozwiniętych są niezwykle rzadkie w praktyce klinicznej. Wtórna gruźlica jelit jest bardziej powszechna – pojawia się w efekcie połknięcia plwociny zawierającej prątki przez osobę chorującą na gruźlicę płuc. Schorzenie może rozwinąć się również drogą krwiopochodną.
Gruźlica jelit – czy jest zaraźliwa?
W odróżnieniu od gruźlicy płuc, gruźlica jelit nie przenosi się drogą kropelkową, więc nie jest zaraźliwa w codziennym kontakcie z chorym. Jednak w przypadku osób, u których gruźlica jelit współistnieje z gruźlicą płuc, istnieje ryzyko transmisji choroby przez unoszące się w powietrzu drobne kropelki wydzieliny oddechowej, zawierające chorobotwórcze bakterie. Aby ograniczyć ryzyko transmisji, chorzy powinni przestrzegać zasad higieny – zakrywać usta podczas kaszlu, właściwie pozbywać się plwociny oraz unikać bliskiego kontaktu z osobami o obniżonej odporności. Po zakończeniu leczenia, jeśli wyniki badań potwierdzą brak aktywnego zakażenia, można powrócić do codziennej aktywności.
Gruźlica jelit – objawy
Gruźlica jelit jest chorobą, która na początkowym etapie rozwoju może nie dawać żadnych objawów – do rozpoznania zwykle dochodzi z kilkunastomiesięcznym opóźnieniem. Pojawiające się symptomy nie są swoiste, dlatego schorzenie może być mylone z innymi dolegliwościami układu pokarmowego, takimi jak np. rak jelita grubego, zapalenie żołądka czy chłoniak. U chorego pojawia się ból brzucha, któremu towarzyszą między innymi: stany podgorączkowe, nocne poty, wymioty, biegunka, niezamierzona utrata masy ciała. Niekiedy pojawiają się wzdęcia, wodobrzusze, objawy ostrego brzucha oraz symptomy ze strony układu oddechowego: kaszel czy duszności. U chorego może wystąpić ogólne osłabienie oraz niedokrwistość.
Przeczytaj także: https://diag.pl/pacjent/qa/badanie-plwociny-na-gruzlice/
Gruźlica jelit – diagnostyka
Z uwagi na niespecyficzne objawy, rozpoznanie gruźlicy jelit jest złożonym procesem.
Diagnostyka rozpoczyna się od dokładnego wywiadu lekarskiego i badania fizykalnego. Lekarz pyta o objawy, ogólne samopoczucie pacjenta oraz choroby przewlekłe. Istotne są również informacje o przebytej gruźlicy, kontakcie z osobami zakażonymi lub czynnikach ryzyka, takich jak osłabiona odporność czy zakażenie wirusem HIV. Następnie lekarz przeprowadza badanie fizykalne jamy brzusznej.
Specjalista może zlecić również wykonanie:
- testu tuberkulinowego (TST) – u większości osób z gruźlicą jelit wynik tego testu jest dodatni, jednak przydatność diagnostyczna badania jest ograniczona, ponieważ nie pozwala odróżnić aktywnej postaci choroby od wcześniejszego szczepienia BCG lub przebytego kontaktu z prątkiem gruźlicy;
- testu IGRA – badanie oparte na pomiarze wydzielania interferonu, charakteryzuje się wyższą swoistością niż próba tuberkulinowa w wykrywaniu utajonej gruźlicy jelit, zwłaszcza u osób wcześniej szczepionych BCG. Podobnie jednak jak TST, nie pozwala na rozróżnienie między aktywną a utajoną formą zakażenia.
Kolejnym krokiem są badania obrazowe. Ultrasonografia jamy brzusznej może ujawnić zmiany w ścianie jelit, wolny płyn lub powiększone węzły chłonne. W celu dokładniejszej oceny wykonuje się tomografię komputerową (TK) jamy brzusznej, która może wykazać pogrubienie ściany jelit i/lub otrzewnej, wewnątrzbrzuszną limfadenopatię oraz zbiorniki płynu. Rezonans magnetyczny (MRI) bywa przydatny w uwidocznieniu przetok wewnątrzbrzusznych oraz stanu zapalnego jelita krętego.
Bardzo ważnym elementem diagnostyki są badania endoskopowe, takie jak kolonoskopia lub enteroskopia. Pozwalają uwidocznić błonę śluzową jelita i ewentualne zmiany, takie jak owrzodzenia, przetoki czy zwężenia. W trakcie takiego badania pobiera się wycinki do analizy histopatologicznej, genetycznej oraz bakteriologicznej.
Gruźlica jelit – powikłania
Gruźlica jelit wymaga terapii – przebieg choroby związany jest powstawaniem owrzodzeń i przerostem błony śluzowej narządu. Taka sytuacja może prowadzić do niedrożności jelit, co jest stanem zagrażającym życiu chorego. Niekiedy dochodzi do perforacji jelita będącego powikłaniem, które w 11% przypadkach prowadzi do śmierci.
Gruźlica jelit – leczenie
Leczenie gruźlicy jelit opiera się przede wszystkim na stosowaniu leków przeciwprątkowych, które eliminują źródło choroby, jakim są prątki gruźlicy. W sytuacjach, gdy leczenie przyczynowe okazuje się nieskuteczne lub gdy dochodzi do poważnych powikłań – takich jak niedrożność jelit, perforacja, tworzenie się ropni czy przetok – konieczne może być leczenie chirurgiczne. Kluczowe znaczenie ma również odpowiednie odżywianie i regularna kontrola stanu zdrowia chorego.
Gruźlica jelit – dieta
Chorzy na gruźlicę jelit powinni unikać spożywania pokarmów twardych lub powodujących zaparcia, ponieważ mogą one dodatkowo obciążać układ pokarmowy i nasilać dolegliwości. Zalecana jest dieta oparta na produktach płynnych, półpłynnych, miękkich i łatwostrawnych, takich jak np. gotowane warzywa, przeciery, kasze (np. manna, ryżowa), puree ziemniaczane, gotowane chude mięso i ryby. Warto również wzbogacić codzienne posiłki o zielone warzywa, które wspomagają pracę jelit dzięki swoim naturalnym właściwościom regulującym trawienie.
Należy unikać produktów ciężkostrawnych, tłustych, smażonych, ostrych przypraw, surowych warzyw. Wskazane jest również ograniczenie cukrów prostych i gazowanych napojów.
Jadłospis powinien przewidywać mniejsze, regularne posiłki, aby nie obciążać układu pokarmowego. W razie nasilonych dolegliwości, warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem, który dostosuje plan żywieniowy do indywidualnych potrzeb chorego.
Gruźlica jelit – zapobieganie
Zapobieganie gruźlicy jelit opiera się głównie na kontrolowaniu źródeł zakażenia i ogólnych zasadach profilaktyki przeciwgruźliczej. Kluczowe znaczenie ma unikanie spożywania niepasteryzowanego mleka i jego przetworów, ponieważ mogą one zawierać prątki gruźlicy. Jak wspomniano wcześniej, w krajach rozwiniętych ryzyko to jest bardzo niskie dzięki obowiązkowej pasteryzacji i kontrolom weterynaryjnym.
W Polsce szczepienie przeciw gruźlicy jest obowiązkowe – szczepionkę BCG podaje się dziecku po narodzinach, jeszcze w trakcie pobytu w szpitalu. Jej zadaniem jest przede wszystkim ochrona przed gruźlicą płuc, która, jak wspomniano, w niektórych przypadkach może stanowić źródło wtórnego zakażenia, prowadzącego do rozwoju gruźlicy jelit. Ważnym elementem profilaktyki jest także wczesne wykrywanie i leczenie gruźlicy płuc, ponieważ to właśnie z niej najczęściej rozwija się gruźlica jelit – na przykład przez połknięcie zakażonej plwociny. Do działań zapobiegawczych należy też przestrzeganie zasad higieny osobistej, zwłaszcza w środowiskach o podwyższonym ryzyku (np. placówki medyczne, domy opieki), a także unikanie kontaktu z osobami cierpiącymi na gruźlicę płuc. W przypadku chorych z obniżoną odpornością, kluczowe jest monitorowanie stanu zdrowia i szybkie reagowanie na nietypowe objawy ze strony przewodu pokarmowego.
Bibliografia
Romaszko Jerzy, Konrad Małgorzata, Gruźlica w praktyce lekarza rodzinnego, Forum Medycyny Rodzinnej 2021, tom 15, nr 1, 6–13.
Podsiadły Izabella, Światowy Dzień Gruźlicy 2024.
Wojciechowska Klara, Dębowska Monika, Gruźlica jelit jako przyczyna perforacji przewodu pokarmowego.
Vu Van Quan, Is Intestinal Tuberculosis Dangerous and Contagious?