Na czym polegają badania nutrigenetyczne i kiedy warto je wykonać?

Marta Szarawarska


Udostępnij

Dietetycy dobierają sposób odżywiania swoich podopiecznych do wieku, wagi i natężenia aktywności fizycznej. Dalszym krokiem jest dopasowanie diety do indywidualnych predyspozycji genetycznych. Tym właśnie jest nutrigenetyka i dieta przygotowana na podstawie analizy DNA. Aby jednak móc ją zastosować, konieczne jest wykonanie badań nutrigenetycznych. Czym dokładnie są te badania i w jaki sposób się je przeprowadza, dowiesz się z poniższego artykułu. Przeczytasz również, kto w szczególności powinien zrobić badania nutrigenetyczne i jakie korzyści z nich płyną.

Badania nutrigenetyczne

Co to jest nutrigenetyka?

Nutrigenetyka to dziedzina nauki, która od kilkunastu lat intensywnie się rozwija, zajmując się różnicami genetycznymi pomiędzy poszczególnymi osobami. To właśnie nutrigenetyka znajduje odpowiedź, dlaczego na te same substancje pokarmowe reagujemy w różny sposób. Nutrigenetyka bazuje na analizie kodu DNA w zakresie genów odpowiedzialnych za metabolizm poszczególnych składników odżywczych. Część genów może występować w różnych odmianach – mówi się wówczas o polimorfizmie. Odpowiadają one między innymi za indywidualne potrzeby żywieniowe oraz skłonności do chorób. Chociaż mamy ten sam zestaw genów, to dzięki polimorfizmom różnimy się od siebie, a to, co służy jednej osobie, dla drugiej może mieć wręcz katastrofalne skutki w postaci dużo większego ryzyka zachorowania na niektóre dietozależne choroby, takie jak cukrzyca.

Przeczytaj także: Genetyka na widelcu

Czym są badania nutrigenetyczne?

Badania nutrigenetyczne pozwalają na dopasowanie sposobu odżywiania się do indywidualnych potrzeb organizmu. Służą one ocenie wrodzonych predyspozycji genetycznych do szybkiej lub wolnej przemiany poszczególnych składników diety, wykrywaniu nietolerancji pokarmowych lub predyspozycji do nadwagi i otyłości. Specjaliści uważają, że genodieta może okazać się kamieniem milowym w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym i schorzeniom dietozależnym, ponieważ daje możliwość dopasowania indywidualnego jadłospisu do każdej osoby. Wskazuje również, jaki rodzaj aktywności fizycznej jest najbardziej efektywny dla danego pacjenta. Badając metabolizm, możemy przewidzieć wpływ określonych substancji pokarmowych na zdrowie.

W jaki sposób wykonuje się badania nutrigenetyczne?

Wiele osób zastanawia się, jak w praktyce wygląda wykonanie badania nutrigenetycznego. Czy jest to proces skomplikowany? Otóż badanie nutrigenetyczne opiera się na badaniu DNA, wyizolowanego z krwi obwodowej. Uzyskany w ten sposób materiał genetyczny jest badany pod kątem zmian w genach odpowiedzialnych za metabolizm składników odżywczych. Do tego badania nie wymaga się specjalnego przygotowania. Badanie nutrigenetyczne może wykonać każda osoba niezależnie od wieku. U dorosłych badanie nutrigenetyczne pomoże w profilaktyce chorób dietozależnych, u dzieci zaś pozwoli prawidłowo wykształcić ich przyszłe nawyki żywieniowe.

Zobacz nasze badania nutrigenetyczne: https://diag.pl/sklep/kategoria/genodiagdieta/

Jakich informacji dostarczają badania nutrigenetyczne?

Badania nutrigenetyczne prezentują nowatorskie podejście do dietetyki, ponieważ ich metodyka oparta jest o analizę kodu genetycznego. Budowa każdej komórki ciała zapisana jest w DNA, dlatego na podstawie analizy wybranych genów odpowiedzialnych za metabolizm poszczególnych składników pokarmowych jesteśmy w stanie z dużym prawdopodobieństwem przewidzieć reakcję naszego organizmu.

Za pomocą badań GENOdiagDIETA możemy zbadać:

  • Geny metabolizmu i otyłości, które mogą przyczynić się do rozwoju insulinooporności, miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca i cukrzycy. Jeśli dotychczasowe diety nie przyniosły oczekiwanego rezultatu, ten pakiet badań jest dla Ciebie. Analiza wariantów genetycznych tych genów pozwoli na ustalenie odpowiednich proporcji makroskładników, które będą dla Ciebie odpowiednie.
  • Geny nietolerancji pokarmowych, które wskazują predyspozycje genetyczne do rozwoju choroby trzewnej, zwanej celiakią. Pozwalają także dowiedzieć się, czy takie substancje, jak kofeina, laktoza, sól kuchenna lub alkohol, nie obciążają zanadto organizmu. Znając swój genotyp w tym obszarze, można ustalać indywidualnie dietę zgodnie z możliwościami organizmu, świadomie wykluczyć grupy pokarmów lub zastąpić je innymi. Unikniemy w ten sposób niepotrzebnego stosowania diet eliminacyjnych, które mogą przyczynić się do powstania niedoborów składników odżywczych.
  • Geny metabolizmu witamin i antyoksydantów – sprawdzają zdolność organizmu do eliminacji toksyn i wolnych rodników, co ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Kto powinien zrobić badania nutrigenetyczne?

Badania nutrigenetyczne mogą być wykonane u każdego, niezależnie od płci i wieku. Wiedza, którą uzyskujemy dzięki nim, jest nie do przecenienia. Badania nutrigenetyczne powinny wykonać kobiety, które mają problemy z zajściem w ciążę. Może to bowiem wynikać z nieodpowiedniego poziomu poszczególnych składników odżywczych w diecie. Zastosowanie „szytego na miarę” jadłospisu może zniwelować ten problem.

W przypadku dzieci pakiet badań GENOdiagDieta pozwala wykryć predyspozycje do nietolerancji i alergii pokarmowych oraz zasugerować, które produkty warto dla zdrowia dziecka usunąć z diety. Dzięki zastosowaniu indywidualnie dopasowanego jadłospisu możemy uniknąć nadwagi, otyłości oraz zaszczepić wśród najmłodszych zdrowe nawyki żywieniowe.

Dla osób starszych dieta oparta o analizę DNA to doskonałe wsparcie w terapii chorób przewlekłych oraz w odpowiedniej suplementacji i utrzymaniu harmonii, wzmacnianiu zdolności antyoksydacyjnych i detoksykacyjnych. Wiedza płynąca z badań określających zwiększone predyspozycje do rozwoju chorób dietozależnych daje silny bodziec do zmiany trybu życia.

Autor: Marta Szarawarska

Weryfikacja merytoryczna: lek. Agnieszka Żędzian

Bibliografia

  • M. Floris, A. Cano, L Porru et al, Direct-to-Consumer Nutrigenetics Testing: An Overview, Nutrients. 2020 Feb 21;12(2):566.
  • A.P. Simopoulos, Nutrigenetics/Nutrigenomics, Annu Rev Public Health. 2010:31:53-68.
  • J.A. Lovegrove, R. Gitau, Personalized nutrition for the prevention of cardiovascular disease: a future perspective, J Hum Nutr Diet. 2008 Aug;21(4):306-16.