06 marca 2023 - Przeczytasz w 5 min

Zbilansowana dieta, czyli jaka?

Sposób odżywiania się na co dzień wpływa na stan zdrowia każdego z nas. Nieprawidłowa dieta może doprowadzić do rozwoju różnego rodzaju powikłań, a prawidłowa – pomóc wyeliminować dolegliwości. Jaka więc powinna być prawidłowa dieta? Najprostsza odpowiedź brzmi – dobrze zbilansowana. Co to jest zbilansowana dieta i jak ją stosować?

zbilansowana dieta

Składniki pokarmowe w diecie

Aby organizm właściwie funkcjonował konieczne jest zapewnienie odpowiedniej ilości składników – białek, węglowodanów oraz tłuszczów – a także witamin i mikroelementów oraz odpowiedniej ilości błonnika i płynów. Wszystkie te składniki są niezbędne w codziennej diecie, ponieważ pełnią bardzo ważne funkcje:

  • Białka są podstawowym elementem składowym ludzkiego ciała. Budują komórki i tkanki, są niezbędne do wzrostu i rozwoju. Regulują metabolizm, uczestniczą w wielu procesach fizjologicznych, zapewniają odporność.
  • Węglowodany, czyli cukry proste i złożone to podstawowe źródło łatwo przyswajalnej energii, wykorzystywanej do wszystkich procesów metabolicznych oraz do aktywności ruchowej.
  • Tłuszcze i ich pochodne stanowią źródło energii dla organizmu, ale są też niezbędne do prawidłowego działania układu nerwowego oraz hormonalnego. Umożliwiają wchłanianie niektórych witamin oraz pełnią funkcję ochronną dla narządów wewnętrznych.
  • Witaminy i mikroelementy pełnią funkcje pomocnicze w wielu reakcjach metabolicznych, ich niedobory mogą prowadzić do poważnych dolegliwości.
  • Błonnik, czyli niepodlegające trawieniu resztki pokarmów roślinnych, odgrywa ważną rolę w regulacji pracy jelit.
  • Woda jest podstawowym składnikiem ludzkiego ciała, koniecznym do przebiegu wszystkich procesów zachodzących w organizmie

Jak zbilansować dietę?

Pokarm dostarcza energii w postaci kalorii, które są zużywane na podstawowe procesy zachodzące w organizmie oraz codzienną aktywność. Ilość energii, jaką powinno się dostarczać codziennie zależy od płci, wieku, wzrostu i masy ciała oraz trybu życia.

Aby dieta była prawidłowa i zbilansowana, konieczne jest:

  • dostarczanie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych we właściwych ilościach,
  • zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy makroskładnikami w diecie

zapewnienie odpowiedniej ilości płynów.

W prawidłowej diecie bilans energetyczny powinien być wyrównany, co oznacza, że z pokarmem należy dostarczyć tyle samo kalorii, ile zostanie zużyte. Nadmiar spożytych kalorii będzie odkładany w postaci tkanki tłuszczowej, niedobór będzie powodował zużywanie zapasów i redukcję masy ciała.

Jak obliczyć zapotrzebowanie energetyczne?

Wartość całkowitej przemiany materii (CPM) to bardzo ważny parametr potrzebny do zaplanowania zbilansowanej diety. Można ją obliczyć samodzielnie, korzystając z dostępnych on-line kalkulatorów kalorii lub skorzystać z porady dietetyka, który zbierze dodatkowo dokładne informacje dotyczące przyzwyczajeń żywieniowych oraz codziennej aktywności fizycznej.

Przykładowo mężczyzna w wieku 40 lat, o wadze 80 kg i wzroście 180 cm, prowadzący siedzący tryb życia, bez regularnych ćwiczeń powinien spożywać dziennie 2000 kcal, aby zapewnić sobie utrzymanie masy ciała i wystarczającą ilość energii na codzienne funkcjonowanie. Gdyby ten sam mężczyzna jednak zaczął regularnie ćwiczyć kilka razy w tygodniu, potrzebowały już 3000 kcal dziennie.

Jak prawidłowo dobrać składniki w diecie?

Wskazówek dostarczają opracowane przez specjalistów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny normy żywienia dla populacji Polski. Według najnowszych badań zapotrzebowanie energetyczne organizmu powinno być zaspokajane głównie przez węglowodany (zalecany udział 45-65%). Białko w diecie powinno dostarczać 10-20% energii, a tłuszcze 20-35%.

Należy pamiętać o tym, że tłuszcze są o wiele bardziej energetycznym składnikiem niż białko i węglowodany, dlatego dla dostarczenia tej samej ilości energii wystarczy ich dużo mniejsza ilość: 1 gram białka lub węglowodanów daje 4 kcal, a 1 gram tłuszczów to aż 9 kcal!

Zbilansowany jadłospis z wyliczoną ilością poszczególnych składników z łatwością ułoży dietetyk po zebraniu szczegółowego wywiadu. Aby jednak zasady zbilansowanej diety były łatwo zrozumiałe dla wszystkich, specjaliści opracowali tzw. “Talerz zdrowego żywienia”, który jest graficznym przedstawieniem zalecanej diety.

Talerz zdrowego żywienia – co to jest?

Talerz zdrowego żywienia niejako zastępuje powszechną do tej pory piramidę zdrowego żywienia, ponieważ w przystępny sposób pokazuje udział poszczególnych składników pokarmowych w zbilansowanej diecie. Można go sobie wyobrazić jako wszystkie posiłki z całego dnia umieszczone na jednym talerzu. Modelowo aż połowę tego talerza powinny zajmować warzywa i owoce, jednak z zachowaniem przewagi warzyw. Jedna z pozostałych ćwiartek talerza powinna zawierać węglowodany, a druga ćwiartka – białka.

Należy pamiętać, że wzorcowy talerz to reprezentacja całodziennego jadłospisu, a nie każdego pojedynczego posiłku.

Zbilansowana dieta – jakie produkty wybierać?

Specjaliści zajmujący się żywieniem są zgodni, że ogólnodostępne produkty spożywcze nie są sobie równe, jeśli chodzi o jakość i wartości zdrowotne. Ważne jest więc, by świadomie wybierać te bardziej wartościowe źródła niezbędnych składników.

  • Zalecane źródła białka w diecie: drób, ryby, jaja, mleko i jego przetwory, nasiona roślin strączkowych, orzechy.
  • Zalecane źródła węglowodanów w diecie: mąki, kasze, makarony, płatki zbożowe, pieczywo, rośliny strączkowe, ziemniaki.
  • Zalecane źródła tłuszczów w diecie: oleje roślinne (olej rzepakowy, oliwa z oliwek), orzechy, tłuste ryby morskie.

Zalecenia żywieniowe w zbilansowanej diecie

Oprócz przedstawionych proporcji poszczególnych produktów w jadłospisie zalecenia opracowane przez specjalistów zawierają również wiele praktycznych wskazówek, które mają pomagać w codziennych wyborach podczas komponowania posiłków. Oto na co warto zwrócić uwagę:

  • zamienić produkty pszenne i białe pieczywo na produkty pełnoziarniste – kaszę gryczaną, chleb razowy, makarony razowe;
  • zamienić płatki śniadaniowe z dodatkiem cukru na naturalne musli lub płatki owsiane;
  • zamienić słodkie i słone przetworzone przekąski na owoce, orzechy i pestki;
  • zamienić słodzone napoje na wodę;
  • zwiększyć udział ryb (zwłaszcza morskich) w diecie;
  • zamienić produktów mięsnych na białko roślinne;
  • ograniczyć ilość soli, potrawy przyprawiać ziołami;
  • stosować gotowanie na parze, pieczenie i duszenie potraw zamiast smażenia i grillowania.

Zbilansowana dieta redukcyjna – czy jest możliwa?

Coraz większy problem w społeczeństwie stanowią nadwaga i otyłość, prowadzące do rozwoju innych groźnych chorób. Z tego powodu wiele osób podejmuje próby zmniejszenia masy ciała, stosując różnego rodzaju diety odchudzające.

Należy pamiętać, że dieta odchudzająca, czyli redukcyjna, wciąż powinna pozostawać dietą zbilansowaną. Wszystkie zasady żywieniowe powinny zostać zachowane z tą różnicą, że bilans energetyczny powinien być ujemny. Oznacza to, że posiłki powinny dostarczać nieco mniej kalorii niż wynikałoby to z aktualnego zapotrzebowania.

Jak zbilansować dietę wegetariańską?

Popularna dieta wykluczająca produkty odzwierzęce może prowadzić do niedoborów żywieniowych, jeśli nie jest odpowiednio zbilansowana. Szczególnie często występują braki żelaza, wapnia, witamin z grupy B oraz niektórych niezbędnych aminokwasów. Osoby wykluczające ze swojej diety produkty odzwierzęce powinny zwiększyć spożycie takich produktów jak pełnoziarniste kasze i rośliny strączkowe oraz pseudozboża (np. komosa ryżowa), suszone owoce, mak, nasiona chia, sezam, siemię lniane.

Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska powinna opierać się na łączeniu różnorodnych źródeł białka roślinnego. Czasami też warto wspomóc się suplementacją, szczególnie witaminy B12 oraz witaminy D.

Zbilansowana dieta i zdrowy styl życia

Prawidłowo zbilansowana dieta to jednak nie wszystko, co konieczne dla zachowania dobrego zdrowia. Piramida żywieniowa, której uproszczonym przedstawieniem jest talerz zdrowego żywienia, u swojej podstawy zawiera aktywność fizyczną, która powinna towarzyszyć nam na co dzień. Zdrowy styl życia, którego elementem jest dieta zbilansowana, powinien być kształtowany już od najmłodszych lat. Ważne jest, abyśmy byli świadomi wpływu codziennych wyborów żywieniowych na nasze zdrowie.

Autor: Mgr Marta Filipowska

Bibliografia:

  1. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Jarosz M. et al. Warsaw, Poland Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, 2020.
  2. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/#
Powiązane pakiety

e-PAKIET BADANIA PRZED DIETĄ
Dedykowany dla: Kobiet, Mężczyzn, Dzieci Wskazany: → Przed wizytą u dietetyka i rozpoczęciem diety → W celu zdiagnozowania ewentualnych zaburzeń i niedoborów → Profilaktycznie, do oceny ogólnego stanu zdrowia Pamiętaj przed pobraniem: *Na pobranie należy zgłosić się w godzinach porannych *Do punktu pobrań zgłoś się na czczo *Przed pobraniem krwi unikaj wysiłku i stresu Dieta – rola w organizmie Dieta z definicji oznacza sposób odżywiania. Często słowo „dieta” utożsamiane jest z dietą odchudzającą. Należy sobie jednak uświadomić, że poza dietą odchudzającą, istnieje szereg diet wspomagających organizm w przebiegu wielu chorób, ale także wspierających osoby zdrowe w osiąganiu określonych celów m.in. sportowych. Niekiedy dieta może być formą terapii danej choroby (np. w celiakii, alergiach pokarmowych), a stosowanie się wyłącznie do jej reguł pozwala na całkowity powrót do zdrowia. Jakie badania przed dietą? e-PAKIET BADANIA PRZED DIETĄ uwzględnia szeroką gamę badań, umożliwiających ocenę funkcjonowania organizmu oraz diagnostykę ewentualnych zaburzeń i niedoborów, które mają znaczenie w wyborze i skomponowaniu właściwej diety: morfologia, transferyna, lipidogram witamina B12, glukoza, insulina, HOMA-IR, witamina D metabolit 25(OH), ALT, kreatynina, TSH, fT4. Statystycznie najwięcej osób zgłasza się do dietetyka klinicznego z problemem nadwagi lub otyłości. W Polsce szacuje się, że z otyłością zmaga się już niemalże 25% dorosłych. Wśród dzieci otyłość dotyczy aż ~13% chłopców i ~5% dziewcząt. Najczęstszą przyczyną prowadzącą do odkładania się kilogramów tłuszczu w organizmie jest przejadanie się i brak wydatkowania nadmiernie spożytej energii, czyli siedzący tryb życia (otyłość prosta, pokarmowa). Inną przyczyną gromadzenia nadprogramowych kilogramów są choroby, w których zaburzona zostaje gospodarka hormonalna oraz dochodzi do zmian i spowolnienia tempa metabolizmu, tak dzieje się m.in. w niedoczynności tarczycy (otyłość wtórna). Poznaj znaczenie uwzględnionych w e-pakiecie badań przed dietą: Morfologia krwi jest badaniem, w którym elementy morfotyczne krwi podlegają zarówno ilościowej jak i jakościowej ocenie. Wynik badania pozwala ocenić ogólną kondycję organizmu oraz wnosi wiele istotnych informacji na temat niedoborów pierwiastków (żelazo) lub witamin (B12, kwas foliowy) będących przyczyną anemii oraz etiologii toczących się infekcji. Pozwala także na wykluczenie chorób hematologicznych lub zaburzeń odporności. Transferyna jest uzupełnieniem morfologii. Na podstawie wyniku badania wnioskuje się o poziomie zmagazynowanego w organizmie żelaza - kluczowego pierwiastka w procesie krwiotworzenia. Witamina B12 jest nieodzownym elementem warunkującym prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego oraz nerwowego. Skutkiem jej niedoborów, które mogą wynikać z nieprawidłowości w stosowanej diecie są m.in. zaburzenia neurologiczne i anemia. Lipidogram to badanie, którego nieprawidłowe wyniki (tzw. dyslipidemia) często towarzyszą nadwadze i otyłości. Lipidogram służy ocenie gospodarki tłuszczowej organizmu i wykorzystywany jest w szacowaniu ryzyka zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, w tym miażdżycy i nadciśnienia, które często są skutkiem nadprogramowych kilogramów. Glukoza i insulina są badaniami oceniającymi gospodarkę węglowodanową organizmu. Na podstawie uzyskanych wyników można wyliczyć współczynnik HOMA-IR, za pomocą którego wnioskuje się o towarzyszącej zaburzeniom węglowodanowym insulinooporności. Na podstawie wyniku stężenia glukozy, wg kryteriów opracowanych przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne w 2021 roku, możliwe jest rozpoznanie stanu przedcukrzycowego lub zdiagnozowanie cukrzycy typu 2 - choroby niezwykle często idącej w parze z nadwagą i otyłością. Witamina D w Polskiej szerokości geograficznej niestety nie jest wystarczająco syntetyzowana przez nasz organizm, stąd zalecana jest jej nawet całoroczna suplementacja. W jakiej ilości ją suplementować? Badanie stężenia witaminy D pomoże w uzyskaniu odpowiedzi na zadane pytanie. Inne, równie ważne zastosowanie badania stężenia witaminy D to diagnostyka przyczyn nawracających infekcji i schorzeń o podłożu zapalnym lub autoimmunizacyjnym, zaburzeń gospodarki wapniowo - fosforanowej i osteoporozy. ALT jest enzymem wątrobowym, którego oznaczenie aktywności wykorzystuje się w diagnostyce chorób wątroby. Jego podwyższona wartość może być skutkiem stłuszczenia wątroby, charakterystycznego dla nadwagi lub otyłości. Kreatynina wraz z wyliczanym na jej podstawie współczynnikiem eGFR, wykorzystywana jest w ocenie funkcji filtracyjnej nerek. Otyłość jest czynnikiem, który znacząco pogarsza wydolność nerek i jest przyczyną rozwoju ich przewlekłej niewydolności. TSH i fT4. TSH to przysadkowy hormon nadzorujący pracę tarczycy; fT4 jest hormonem produkowanym bezpośrednio przez tarczycę. Wzajemne zależności między stężeniami tych hormonów pozwalają na rozpoznanie pierwotnych lub wtórnych zaburzeń o charakterze nadczynności lub niedoczynności tarczycy – schorzeń odpowiedzialnych za wahania masy ciała nieuzasadnione zmianami w diecie. Badania wykonywane przed dietą są bardzo odpowiedzialnym zachowaniem, świadczącym o dbaniu o siebie i przemyślanym podejściu do własnego zdrowia i stylu życia. Lista przedstawionych powyżej badań jest pewnym przykładem profilaktyki, którą powinno uwzględnić się przed przejściem na dietę. W zależności od sytuacji m.in. chorób towarzyszących, stopnia otyłości, rodzaju diety jaką chce się stosować (np. wegańska, wegetariańska) diagnostyka może być poszerzona przez dietetyka/ lekarza i uwzględniać dodatkowe parametry. Ze względu na wzajemne zależności występujące w organizmie i wieloczynnikowy charakter zaburzeń metabolicznych, uzyskane wyniki badań należy skonsultować nie tylko z dietetykiem, ale również lekarzem.   Cennym uzupełnieniem wyżej wymienionych badań jest E-pakiet Adiponektyna/leptyna (wskaźnik). W pakiecie wyliczana jest wartość współczynnika stosunku adipokin (adiponektyny i leptyny), czyli substancji biologicznie czynnych wydzielanych przez tkankę tłuszczową. Do rozchwiania stężeń adipokin dochodzi w przebiegu adisopatii (patologiczny stan tkanki tłuszczowe), a obniżenie wartości wskaźnika <1  uznawane jest za poważny czynnik ryzyka rozwoju chorób kardiometabolicznych (miażdżyca, cukrzyca), a nawet nowotworowych (rak piersi, rak trzonu macicy). E-pakiet Adiponektyna/leptyna (wskaźnik) jest dostępny w cenie obniżonej o 35% przy zakupie e-PAKIETU BADANIA PRZED DIETĄ – sprawdź ofertę TUTAJ. Uwaga! Jeżeli kupujesz badanie dla dziecka, zrealizuj je w punkcie przyjaznym dzieciom- sprawdź PUNKTY PRZYJAZNE DZIECIOM.

e-PAKIET BADANIE NIEDOBORU WITAMIN I MINERAŁÓW.
Dedykowany dla: Kobiet, Mężczyzn, Dzieci Wskazany: → W przypadku podejrzenia niedoborów witamin lub/i składników mineralnych objawiających się np. jako spadek odporności, anemia, drżenia lub/i osłabienie mięśni, zaburzenia neurologiczne, osteoporoza, pogorszenie stanu skóry i włosów → W monitorowaniu efektów suplementacji witaminami lub/i składnikami mineralnymi → Profilaktycznie, do oceny ogólnego stanu zdrowia Pamiętaj przed pobraniem:  *Na pobranie należy zgłosić się w godzinach porannych. *Do punktu pobrań zgłoś się na czczo. Witaminy i składniki mineralne – rola w organizmie Rola witamin i składników mineralnych w organizmie jest bardzo rozległa. Nie dostarczają one organizmowi energii, czyli nie mają kalorii, odpowiadają natomiast m.in. za odporność na infekcje, proces krwiotworzenia, funkcjonowanie wielu enzymów, przekaźnictwo nerwowo – mięśniowe oraz prawidłowość składu i budowy kości.    Jakie badania przy podejrzeniu niedoborów witamin i minerałów? e-PAKIET BADANIE NIEDOBORU WITAMIN I MINERAŁÓW obejmuje szeroką gamę badań, umożliwiających diagnostykę niedoborów witamin i składników mineralnych: witamina D metabolit 25(OH), witamina B12, kwas foliowy (witamina B9), wapń całkowity, fosfor, magnez, żelazo, cynk.   Niektóre witaminy produkowane są przez organizm (skóra i nerki – witamina D, bakteryjna flora jelitowa – witaminy z grupy B i witamina K), jednak w przypadku pozostałych witamin do prawidłowego funkcjonowania organizmu muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Z kolei zapotrzebowanie naszego organizmu na składniki mineralne pokrywane jest wyłącznie przez dietę. Witaminy i składniki mineralne warunkują poprawność przebiegu szeregu procesów metabolicznych i są niezbędne do życia. Ich niedobory stanowią przyczynę wielu zaburzeń i chorób. Czy i w jakiej ilości należy je suplementować? Badania zamieszczone w e-pakiecie pomogą w uzyskaniu odpowiedzi na zadane pytanie. Poznaj znaczenie badań uwzględnionych w e-pakiecie badanie niedoboru witamin i minerałów: Witamina D metabolit 25(OH) jest prehormonem, który do postaci aktywnej przekształcany jest przez nerki. To uznany wskaźnik gospodarki wapniowo - fosforanowej i obrotu kostnego oraz ważny element diagnostyki krzywicy i osteoporozy. Niedobór witaminy D może sprzyjać rozwojowi zaburzeń odporności i schorzeń o podłożu zapalnym lub autoimmunizacyjnym. Doniesienia naukowe potwierdzają również wpływ witaminy D na płodność. Jej prawidłowe stężenie warunkuje właściwy rozwój komórek jajowych i plemników, wpływa także na zagnieżdżenie i rozwój zarodka w macicy. Udowodniono również, że prawidłowe stężenie witaminy D jest istotnym czynnikiem w profilaktyce niektórych typów nowotworów (raka piersi, jelita grubego i prostaty). Witamina B12 jest nieodzownym elementem warunkującym prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego. Skutkiem jej niedoborów, które mogą wynikać z rodzaju diety (np. wegańska) i nieprawidłowości w stosowanej diecie są m.in. zaburzenia neurologiczne i psychiczne, choroby neurodegeneracyjne i anemia megaloblastyczna. Niedobór witaminy B12 może być również przyczyną poronień i wad rozwojowych płodu.   Kwas foliowy (witamina B9), podobnie jak witamina B12, odpowiada za proces krwiotworzenia i funkcjonowanie układu nerwowego. Jest szczególnie istotny dla kobiet w ciąży, u których niedobory mogą prowadzić do rozwoju wad cewy nerwowej płodu. Na niedobór kwasu foliowego narażeni są palacze, osoby nadużywające alkoholu, nastolatkowie na etapie intensywnego wzrostu, osoby starsze oraz osoby z zespołami upośledzonego wchłaniania. Prawdopodobieństwo niedoboru zwiększa stosowanie leków przeciwpadaczkowych.  Wapń całkowity. Prawidłowe stężenie wapnia we krwi warunkuje właściwą budowę kośćca i zębów, pracę mięśni i układu nerwowego, ale także układu krzepnięcia. Jego niskie stężenie (hipokalcemia) wiąże się ze zwiększoną pobudliwością nerwowo – mięśniową (drganie i przykurcze mięśni), zwiększonym ryzykiem kamicy nerkowej, zwiększoną podatnością na złamania (osteoporoza) oraz objawami arytmii i zaburzeniami widzenia. Prowadzi także do objawów dermatologicznych: suchej i łuszczącej się skóry, kruchych paznokci, cienkich i szorstkich włosów. W niektórych przypadkach hipokalcemia odpowiedzialna jest za objawy psychiatryczne, takie jak lęk, depresja i niestabilność emocjonalna.  Fosfor nieorganiczny jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśniowego i kostnego. Wskazaniem do jego oznaczenia są: niedobór witaminy D, objawy osłabienia mięśni i kości, zaburzenia neurologiczne, ale także choroby nerek (przewlekła niewydolność i kamica nerkowa) i przytarczyc. Jego prawidłowe stężenie we krwi jest kluczowe u dzieci, u których minerał ten w największym stopniu wykorzystywany jest do budowy kości, zębów, tkanek miękkich, ale także błon komórkowych.  Magnez bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowo – mięśniowych, wpływa również na poprawne funkcjonowanie przytarczyc, czyli gruczołów odpowiedzialnych za utrzymywanie prawidłowego poziomu wapnia w organizmie.  Stężenie magnezu we krwi regulowane jest przez nerki, stąd choroby nerek są wskazaniem do regularnego monitorowania jego poziomu. Oznaczenie magnezu jest niezbędne w ustaleniu przyczyny nawracających skurczy mięśniowych, drżenia lub/i osłabienia mięśni oraz uczucia mrowienia, ale także zaburzeń rytmu serca. Szacuje się, że niedobór magnezu może dotyczyć nawet 10% populacji. Żelazo to pierwiastek warunkujący prawidłowość procesu tworzenia krwinek czerwonych. Jego niedobór zwykle jest konsekwencją małej podaży w diecie, zwiększonego zapotrzebowania (np. okres wzmożonego wzrostu, ciąża) lub nadmiernej utraty z organizmu (np. krwawienia z przewodu pokarmowego, obfite miesiączki). Konsekwencją niedoboru żelaza jest anemia mikrocytarna, objawiająca się osłabieniem, bladością powłok skórnych, spadkiem kondycji fizycznej, kołataniem serca, zawrotami i bólem głowy, drażliwością. U dzieci obserwuje się opóźnione dojrzewanie (brak miesiączki, nieregularne miesiączki), trudności w gojeniu ran, brak koncentracji i trudności w zapamiętywaniu, spaczony apetyt (potrzeba zjadania produktów niejadalnych np. kredy, ziemi, mąki ziemniaczanej). Niezależnie od wieku pojawiają się problemy ze skórą, jest ona sucha, nadmiernie przerzedzają się włosy.  Cynk ze względu na swój udział w budowie kilkudziesięciu różnych enzymów, uczestniczy w metabolizmie węglowodanów i białek, procesie mineralizacji kości, gojenia się ran i regeneracji mięśni. Niedobór cynku może być przyczyną zmniejszonego tempa wzrostu u dzieci, obniżonego stężenia hormonów płciowych (hipogonadyzm), niedoborów odporności, czy też marskości wątroby. Konsekwencją niedoboru mogą być również choroby skóry, w tym wypadanie włosów i łamliwość paznokci, przewlekłe zmęczenie i spadek libido. Badanie poziomu witamin i minerałów to odpowiedzialne zachowanie, świadczące o przemyślanym podejściu do własnego zdrowia i stylu życia. Wyniki badań posłużą ustaleniu przyczyn doskwierających objawów oraz stanowią podstawę do sprecyzowania dawki suplementacji witamin lub składników mineralnych. Ze względu na wzajemne zależności występujące w organizmie i wieloczynnikowy charakter chorób i zaburzeń wynikających z niedoborów witamin i minerałów, uzyskane wyniki badań należy skonsultować z lekarzem.   Co może mieć wpływ na wynik badania poziomu witamin i minerałów? *Od osób suplementujących biotynę w dawce >5mg/dobę, materiał do badania należy pobierać najwcześniej po 8 godz. od ostatniego zażycia biotyny. Jak się pobiera materiał do badania niedoboru witamin i minerałów? Do wykonania badań uwzględnionych w e-pakiecie niezbędna jest próbka krwi.  Ile czeka się na wyniki? Od 1 do 7 dni.   Uzupełnieniem pakietu może być e-PAKIET PROFILAKTYCZNY - PODSTAWOWY, który zawiera cztery ważne badania, za pomocą których oceniona zostanie ogólna kondycja organizmu. Wśród nich występuje morfologia, na którą szczególny wpływ wywierają niedobory żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego. Glukoza i lipidogram dodatkowo obrazują sprawność zachodzących w organizmie przemian węglowodanów i tłuszczów. Natomiast CRP jest wskaźnikiem toczącego się stanu zapalnego. Zestawienie ze sobą wyników dwóch pakietów badań jest cennym uzupełnieniem wiedzy o naszym zdrowiu. Daje podstawę do wykluczenia wielu zaburzeń lub dalszego postępowania diagnostycznego.   E- PAKIET BADANIE NIEDOBORU WITAMIN I MINERAŁÓW jest dostępny w cenie obniżonej o 15% przy zakupie e-PAKIETU PROFILAKTYCZNEGO - PODSTAWOWEGO – sprawdź ofertę TUTAJ. Uwaga! Jeżeli kupujesz badanie dla dziecka, zrealizuj je w punkcie przyjaznym dzieciom- sprawdź PUNKTY PRZYJAZNE DZIECIOM.
Tagi