Amoksycylina
Amoksycylina to organiczny związek chemiczny należący do antybiotyków. Jest półsyntetyczną penicyliną. Amoksycylina zaliczana jest do grupy antybiotyków β-laktamowych. Mechanizm jej działania polega na blokowaniu tzw. transpeptydacji. To jeden z końcowych etapów biosyntezy ściany komórkowej bakterii. Podczas tego procesu uzyskuje ona trwałą strukturę. Amoksycylina hamuje działanie enzymu transpeptydazy, który uczestniczy w transpeptydacji. Efektem tego jest zaburzenie procesu budowy ściany komórkowej bakterii i rozpad komórek budujących bakterię.
Amoksycylina działa intensywnie na etapie największego rozwoju i wzrostu bakterii. Dlatego też wykazuje intensywne działanie przeciwbakteryjne. To antybiotyk bakteriobójczy – zabijający komórki bakteryjne. Eksperci podkreślają szerokie spektrum działania amoksycyliny. Oznacza to, że jest ona skuteczna wobec wielu gatunków bakterii. Stosowana jest w przypadku infekcji wywołanej przez bakterie Gram-dodatnie oraz Gram-ujemne. Niewrażliwe są na nią szczepy bakterii: Serratia, Proteus, Enterobacter aerogenes, Pseudomonas aeruginosa.
Może być ona podawana doustnie, domięśniowo i dożylnie. Istnieje szereg wskazań do jej zastosowania. Wymienia się wśród nich m.in.:
- zakażenia górnych i dolnych dróg oddechowych spowodowane przez Staphylococcus spp., Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, paciorkowce α- i β-hemolizujące,
- wczesną postać boreliozy (stadium I),
- zakażenia w stomatologii,
- zakażenia dróg moczowych wywołane przez Enterococcus faecalis, Proteus mirabilis, Escherichia coli,
- ostre zapalenie ucha środkowego,
- ostre bakteryjne zapalenie zatok,
- profilaktykę zakażeń chirurgicznych,
- zapobieganie zapaleniu wsierdzia.
Istnieją też pewne przeciwwskazania do stosowania amoksycyliny, do których należą: