Hipoproteinemia

Mgr Jolanta Paw艂owska


Udost臋pnij

Hipoproteinemia to stan patologiczny, w kt贸rym dochodzi do zaburzenia r贸wnowagi bia艂kowej w organizmie. Objawia si臋 zmniejszeniem ilo艣ci bia艂ek w surowicy krwi poni偶ej 60 g/L. Najcz臋艣ciej dotyczy ona zmniejszenia ilo艣ci albumin (hipoalbuminemia), rzadziej immunoglobulin. Za krytyczn膮, wymagaj膮c膮 interwencji lekarskiej hipoproteinemi臋, przyjmuje si臋 warto艣膰 bia艂ka ca艂kowitego poni偶ej 45 g/L oraz albumin poni偶ej 20 g/L.

Przekroczenie krytycznych poziom贸w powoduje powstawanie obrz臋k贸w i przesi臋k贸w do jam cia艂a oraz zwi膮zanej z tym hipowolemii (zmniejszenie ilo艣ci p艂ynu w naczyniach), kt贸ra mo偶e bezpo艣rednio zagra偶a膰 偶yciu.

G艂贸wnymi przyczynami hipoproteinemii s膮:

  • zahamowanie syntezy bia艂ek w w膮trobie (w uszkodzeniach w膮troby, zaburzeniach wch艂aniania aminokwas贸w oraz niedoborach aminokwas贸w w diecie, niedo偶ywieniu),
  • zwi臋kszona utrata bia艂ek (przez nerki, jelita, sk贸r臋, obrz臋ki, krwawienia),
  • spadek syntezy immunoglobulin (nowotwory i uszkodzenia szpiku),
  • rozcie艅czenie krwi (stany zapalne, spadek ci艣nienia krwi, przewodnienie).

Hipoproteinemia rzadko wyst臋puje jako objaw samodzielny, cz臋sto natomiast jest symptomem towarzysz膮cym innym powa偶nym schorzeniom, w kt贸rych dochodzi do zaburzenia r贸wnowagi albumin w stosunku do innych bia艂ek krwi. Wa偶ne jest, by ustali膰 przyczyn臋 pierwotn膮 hipoproteinemii. Pozwoli to na wdro偶enie odpowiedniej kuracji zapobiegaj膮cej powik艂aniom.


Wybierz badania i zadbaj o zdrowie