Hipoproteinemia
Hipoproteinemia to stan patologiczny, w którym dochodzi do zaburzenia równowagi białkowej w organizmie. Objawia się zmniejszeniem ilości białek w surowicy krwi poniżej 60 g/L. Najczęściej dotyczy ona zmniejszenia ilości albumin (hipoalbuminemia), rzadziej immunoglobulin. Za krytyczną, wymagającą interwencji lekarskiej hipoproteinemię, przyjmuje się wartość białka całkowitego poniżej 45 g/L oraz albumin poniżej 20 g/L.
Przekroczenie krytycznych poziomów powoduje powstawanie obrzęków i przesięków do jam ciała oraz związanej z tym hipowolemii (zmniejszenie ilości płynu w naczyniach), która może bezpośrednio zagrażać życiu.
Głównymi przyczynami hipoproteinemii są:
- zahamowanie syntezy białek w wątrobie (w uszkodzeniach wątroby, zaburzeniach wchłaniania aminokwasów oraz niedoborach aminokwasów w diecie, niedożywieniu),
- zwiększona utrata białek (przez nerki, jelita, skórę, obrzęki, krwawienia),
- spadek syntezy immunoglobulin (nowotwory i uszkodzenia szpiku),
- rozcieńczenie krwi (stany zapalne, spadek ciśnienia krwi, przewodnienie).
Hipoproteinemia rzadko występuje jako objaw samodzielny, często natomiast jest symptomem towarzyszącym innym poważnym schorzeniom, w których dochodzi do zaburzenia równowagi albumin w stosunku do innych białek krwi. Ważne jest, by ustalić przyczynę pierwotną hipoproteinemii. Pozwoli to na wdrożenie odpowiedniej kuracji zapobiegającej powikłaniom.