Aminokwasy – czym są? Jakie są ich rodzaje?
Pytanie
U mojego 4-miesięcznego synka lekarz podejrzewa wrodzoną chorobę metaboliczną i skierował nas do szpitala celem wykonania badań, w tym poziomu aminokwasów. Czym one są?

Odpowiedź specjalisty
Aminokwasy to związki organiczne, które są podstawowym elementem budulcowym białek. Aminokwasy dzieli się na endogenne (syntetyzowane w organizmie człowieka: glicyna, alanina, arginina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, prolina, hydroksyprolina, seryna), półegzogenne (syntetyzowane w organizmie z aminokwasów egzogennych: tyrozyna, cysteina) oraz egzogenne, które muszą być dostarczane z pożywieniem (lizyna, metionina, treonina, leucyna, izoleucyna, walina, tryptofan i fenyloalanina, histydyna). W przypadku choroby metabolicznej związanej z zaburzeniem gospodarki aminokwasowej (np. fenyloketonurii) konieczne jest wykonanie profilu aminokwasów.
Autor: lek. Agnieszka Żędzian
Specjalista
