Aminokwasy – czym są? Jakie są ich rodzaje?
Pytanie
U mojego 4-miesięcznego synka lekarz podejrzewa wrodzoną chorobę metaboliczną i skierował nas do szpitala celem wykonania badań, w tym poziomu aminokwasów. Czym one są?
![miniatura autora](https://media.diag.pl/wp-content/uploads/sites/5/2024/05/06110431/avatar3.png)
Odpowiedź specjalisty
Aminokwasy to związki organiczne, które są podstawowym elementem budulcowym białek. Aminokwasy dzieli się na endogenne (syntetyzowane w organizmie człowieka: glicyna, alanina, arginina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, prolina, hydroksyprolina, seryna), półegzogenne (syntetyzowane w organizmie z aminokwasów egzogennych: tyrozyna, cysteina) oraz egzogenne, które muszą być dostarczane z pożywieniem (lizyna, metionina, treonina, leucyna, izoleucyna, walina, tryptofan i fenyloalanina, histydyna). W przypadku choroby metabolicznej związanej z zaburzeniem gospodarki aminokwasowej (np. fenyloketonurii) konieczne jest wykonanie profilu aminokwasów.
Autor: lek. Agnieszka Żędzian
Specjalista
![miniatura autora](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fmedia.diag.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fsites%2F5%2F2024%2F05%2F06110431%2Favatar3.png&w=256&q=75)