Amylaza – co to jest?
Pytanie
Mój mąż od dwóch dni odczuwa silny ból brzucha. Do tego kilka razy zwymiotował. Lekarz rodzinny skierował go wczoraj na badania krwi, w których wyszedł wysoki poziom amylazy. Co to jest?

Odpowiedź specjalisty
Amylaza to enzym, który w organizmie człowieka odpowiada za wstępne trawienie węglowodanów. Jest wydzielana przez komórki trzustki oraz gruczołów ślinowych, skąd trafia z sokiem trzustkowym i śliną do przewodu pokarmowego. Podwyższona aktywność amylazy może być konsekwencją chorób trzustki, ślinianek lub wątroby. Jej wysoki poziom u osoby, która odczuwa silny ból brzucha, może wskazywać m.in. na ostre zapalenie trzustki, a ono wymaga diagnostyki i leczenia w warunkach szpitalnych. Konieczna jest więc niezwłoczna konsultacja z lekarzem, który zinterpretuje wyniki na podstawie całokształtu obrazu klinicznego Pani męża.
Specjalista
