Amylaza – co to jest?
Pytanie
Mój mąż od dwóch dni odczuwa silny ból brzucha. Do tego kilka razy zwymiotował. Lekarz rodzinny skierował go wczoraj na badania krwi, w których wyszedł wysoki poziom amylazy. Co to jest?
![miniatura autora](https://media.diag.pl/wp-content/uploads/sites/5/2024/05/06110431/avatar3.png)
Odpowiedź specjalisty
Amylaza to enzym, który w organizmie człowieka odpowiada za wstępne trawienie węglowodanów. Jest wydzielana przez komórki trzustki oraz gruczołów ślinowych, skąd trafia z sokiem trzustkowym i śliną do przewodu pokarmowego. Podwyższona aktywność amylazy może być konsekwencją chorób trzustki, ślinianek lub wątroby. Jej wysoki poziom u osoby, która odczuwa silny ból brzucha, może wskazywać m.in. na ostre zapalenie trzustki, a ono wymaga diagnostyki i leczenia w warunkach szpitalnych. Konieczna jest więc niezwłoczna konsultacja z lekarzem, który zinterpretuje wyniki na podstawie całokształtu obrazu klinicznego Pani męża.
Specjalista
![miniatura autora](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fmedia.diag.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fsites%2F5%2F2024%2F05%2F06110431%2Favatar3.png&w=256&q=75)