Choroby glutenozależne – jakie są ich rodzaje?
Pytanie
Kilka dni temu zdiagnozowano u mojej 14-letniej córki celiakię. Czy to jedyna choroba, która ma związek ze spożywaniem glutenu?
![miniatura autora](https://media.diag.pl/wp-content/uploads/sites/5/2024/05/06110431/avatar3.png)
Odpowiedź specjalisty
Nie. Istnieje szereg schorzeń związanych z ekspozycją na produkty spożywcze zawierające gluten – białko znajdujące się m.in. w pszenicy, jęczmieniu i życie. Oprócz celiakii (choroby trzewnej) należą do nich również: nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, alergia na gluten oraz zapalenie opryszczkowate skóry (choroba Duhringa). Rzadko może rozwinąć się też tzw. ataksja glutenowa, która objawia się obecnością deficytów neurologicznych w wyniku spożywania produktów zawierających gluten. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów (np. niezamierzonej utraty masy ciała, osłabienia, zmian skórnych czy zaburzeń równowagi) konieczna jest konsultacja z lekarzem.
Specjalista
![miniatura autora](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fmedia.diag.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fsites%2F5%2F2024%2F05%2F06110431%2Favatar3.png&w=256&q=75)