Czy jedzenie słodyczy powoduje cukrzycę?
Pytanie
W mojej diecie jest dużo słodyczy. Wszystkie wyniki mam w normie, ale zastanawiam się – patrząc tak długofalowo – czy jedzenie słodyczy powoduje cukrzycę? Czy może to przynieść negatywne skutki w przyszłości?
![miniatura autora](https://media.diag.pl/wp-content/uploads/sites/5/2024/05/06105737/avatar1.png)
Odpowiedź specjalisty
Opisana przez Panią/Pana obawa dotycząca związku nadmiernego spożycia słodyczy z rozwojem cukrzycy jest szeroko zakorzeniona w powszechnej świadomości, jednak z medycznego punktu widzenia nie znajduje potwierdzenia. Nadmierna podaż węglowodanów w diecie, w tym spożywanie dużych ilości słodyczy per se nie wywołują cukrzycy. Niemniej jednak nie oznacza to, że utrwalone złe nawyki dietetyczne pozostaną bez wpływu na stan zdrowia. Nadmierna ilość kilokalorii dostarczanych w diecie bogatej w słodycze wprost prowadzi do rozwoju otyłości, która jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju cukrzycy. Ponadto, w konsekwencji nadmiernego spożycia cukrów dochodzi do zaburzenia profilu lipidowego, w szczególności do wzrostu stężenia trójglicerydów oraz podwyższenia ciśnienia krwi, a oba te czynniki istotnie zwiększają ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru niedokrwiennego mózgu. Nie należy również zapominać, że następstwem nadmiernego spożycia cukrów są zaburzenia równowagi mikrobiomu jelit i przerostu flory grzybiczej, co wprost prowadzi do występowania dyskomfortu i schorzeń układu pokarmowego.
Specjalista
![miniatura autora](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fmedia.diag.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fsites%2F5%2F2024%2F05%2F06105737%2Favatar1.png&w=256&q=75)